Transparency: Magyarország az EU második legkorruptabb országa

PÉNZ
2020 január 23., 11:06

Továbbra is Magyarország az Európai Unió egyik legkorruptabb tagállama a Transparency International friss jelentése alapján. Ebben ismét kiszámolták a Korrupció Érzékelési Indexet (CPI), ami üzletemberek és szakértők érzékelése alapján mutatja a közszektor korrupciós fertőzöttségét. 

Magyarország 2019-ben 44 pontot kapott a százas skálán, ahol nulla pont jár a legkorruptabb, és száz a legtisztább országnak.Ez két ponttal és hat helyezéssel rosszabb a tavalyi eredménynél, és arra elég, hogy - Romániával holtversenyben - a 70. helyen álljunk a 180 országot vizsgáló felmérésben. Világviszonylatban tehát Magyarország közepesen korrupt országnak számít, az EU-ban viszont rosszabbul állunk az összes visegrádi országhoz képest és a velünk együtt, 2004-ben csatlakozott országokhoz képest is. Összességében egyedül Bulgáriában rosszabb a helyzet. 

photo_camera Mészáros Lőrinc Fotó: botost/444.hu

A Transparency szerint „a korrupció átszövi az állami működés jelentős és a gazdaság egy részét, továbbá az intézményrendszer átláthatatlanul működik, és nem elszámoltatható. A közbeszerzések rendszere erősen torzított; a koncentrálódást mutatja, hogy a kormányhoz kötődő oligarchák egyre több megbízást nyernek, és az egyajánlatos beszerzések aránya az EU-ban az egyik legmagasabb”. 

A jelentés arra jutott, hogy 

„Magyarországon az elmúlt évtizedben a korrupció végletesen központosítottá vált”.„A jelenlegi hazai állami korrupció lényege a gazdasági erőforrásoknak különféle eszközökkel történő el- és újraosztása, az új elit megteremtése, a kormányközeli szereplők jutalmazása, helyzetbe hozása. Mindez sokszor intézményesülten történik. A közpénzszivattyúk révén a jogállami normák megsértésével az adófizetők pénze magánvagyonná lényegül át. A korrupció a rendszer része lett és nem mellékhatása.”