34 amerikai katona sérült meg az iráni rakétatámadásban

Tbg
külföld
2020 január 24., 20:47

34 Irakban állomásozó amerikai katona szerzett traumás agyi sérülést (TBI) azután, hogy Irán rakétatámadást intézett amerikai támaszpontok ellen Irakban, miután az USA dróntámadással megölte Irán kémfőnökét, Kászim Szulejmánit.

Irán január 8-án lőtt ki rakétákat, amelyek több amerikai célpontot is eltaláltak, illetve a levegőben felrobbantottak egy ukrán utasszállító gépet. Irán közölte, ez csak a kezdet volt.

Donald Trump amerikai elnök ugyanakkor a támadást úgy értékelte másnap, hogy - mivel nem sérült meg senki - nem kell válaszolni az aggresszióra.

Ehhez képest most a Pentagon közlése nyomán kiderült, hogy 34-en sérültek meg, és közülük csak 17-en térhettek vissza aktív szolgálatba, a többieket még mindig kezelik Németországban, illetve az USA-ban.

A Davosban tartózkodó Trumpnál rákérdeztek egyébként a sérültekre, de szerinte komolytalan sérülésekről van szó, "néhány katonának megfájdult a feje".

Az iraki és afganisztáni veteránok szervezete ugyanakkor tiltakozását fejezte ki az elnök szerintük meggondolatlan kijelentései miatt, illetve amiatt, hogy korábban kvázi elhallgatták a sérültek pontos számát.

A TBI megszokott dolog harctereken, könnyű, közepes (agyrázkódás) és súlyos fokozatai vannak, általában a robbanások előtt keletkező szívóhatás, majd a robbanás okozta hatalmas nyomásnövekedés okozza. (BBC)