A közmédiából kilépett Balogh Krisztina is meginterjúvolta Karácsony Gergelyt

Budapest
2020 január 24., 11:49

Azon a héten, amikor Mészáros Kata, a közmédia riportere egészen formabontó módon kérdezte Karácsony Gergelyt, készült a főpolgármesterrel egy másik interjú is.

Ezt Balogh Krisztina, a közmédia volt dolgozója készítette az xforest.hu nevű környezetvédelemmel foglalkozó oldalra. Balogh Krisztina tavaly mondott fel az MTVA-nál, és részletesen mesélt arról a 444-nek, hogyan készül a politikai célú propaganda.

„A városban közlekedő autók 40 százaléka az agglomerációból érkezik. A közterületeinket alapvetően parkolónak használják. Vissza kell szorítani a belvárosban az autók számát”, mondta Karácsony az interjúban. Szerinte az autózás helyett más közlekedési alternatívákat kell támogatni, például a belvárosi kerékpárút-hálózat fejlesztését. Kitart a dugódíj bevezetése mellett, szerinte enélkül Magyarország nagyon komoly EU-s forrásoktól fog elesn.

„Évente közel 10 százalékkal nő az autók száma. Már azt is komoly erőfeszítések árán érnénk el, ha nem nőne a forgalom. Idén elkészítjük azokat a stratégiai dokumentumokat, amelyek egy szerintem végigvihető, de feszes menetrendet mutatnak a karbonsemlegesség felé”,

mondta. „A fővárosi közgyűlés által elfogadott javaslat egyelőre nem tartalmazza, hogy mikorra lesz a főváros klímasemleges. De én azt saccolom, hogy a 2030-as év az első olyan reális célkitűzés, amikorra ez megvalósítható.”

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a Greta Thunberg-jelenségről, úgy válaszolt, hogy az általa indított mozgalom „a jelképe annak, hogy a szavazati joggal még éppen nem rendelkező fiatal korosztály képes a politikára rárúgni az ajtót.”

„Greta Thunberg ilyen szempontból egy nagyon pozitív jelenség. Kár lenne mindenféle politikai kicsinyeskedéssel megkérdőjelezni,”

tette hozzá. Karácsony elismerte: bár próbál öko-tudatosan élni, vannak gyenge pontjai, például eszik húst, de a marhahúsfogyasztást igyekszik visszafogni.