Csak pénzt akart berakni a bankba, mégis ráhívták a rendőrt

külföld
2020 január 24., 12:46

Rendőrt hívtak a TCF Bank egy detroiti fiókjának a munkatársai egy afroamerikai férfira, Sauntore Thomasra, aki amúgy még csak nem is kivenni, hanem befizetni akart a fiókjukban. Mi több, a pénzt, amit befizetni készült, korábbi munkaadójától faji alapú diszkrimináció miatti kártérítésként kapta.

A TCF detroiti fiókja, ahol a bank munkatársai ráhívták a rendőröket egy fekete férfira, aki amúgy csak pénzt próbált befizetni.
photo_camera A TCF detroiti fiókja, ahol a bank munkatársai ráhívták a rendőröket egy fekete férfira, aki amúgy csak pénzt próbált befizetni. Fotó: Google Maps

A banki alkalmazottak arra hivatkozva, hogy ellenőrizniük kell a csekkeket, feltartották, majd ráhívták a rendőröket. A bank azóta közleményben kért elnézést Thomastól. "A helyi rendőrséget nem kellett volna bevonni. Elítélünk mindenféle rasszizmust és megkülönböztetést" - írták.

A bank amúgy arra hivatkozott, hogy nem tudták hitelesíteni Thomas csekkjeit, és a nagyösszegű befizetésekkor mindig nagyon elővigyázatosak. Thomast, az amerikai légierő veteránját ez nem győzte meg, most a bank ellen is jogi lépéseket tett. "Megkülönböztettek, mert fekete vagyok. Ez nem történhetett volna meg, ha fehér volnék" - nyilatkozta a Detroit Free Pressnek.

link Forrás

Thomas elbeszélése szerint amúgy amikor megkérték, hogy várakozzon egy kicsit, ő ki is ült a bankfiók előterébe, és békében várakozott, amikor négy rendőr lépett hozzá. "Nem adtam semmilyen jelét annak, hogy zaklatott lennék. Próbáltam minél nyugodtabb maradni, mert nem akartam én lenni a következő lefogott ember, aki csak annyit tud kiabálni, hogy nem kapok levegőt" - utalt a feketék elleni rendőri erőszak egyik legfelkavaróbb példájára, Eric Gardner esetére, akit egy pimf szabálysértés miatt indult intézkedés során gyakorlatilag megfojtott egy rendőr.

Thomas szerint amúgy a banknak az se volt elég, hogy felhívta az ügyvédjét, aki bizonyítékkal igazolta, hogy Thomas egy peren kívüli egyezség keretében kapott kártérítés összegét kívánja befizetni. Ezért végül befizetés helyett felszámolta a banknál kezelt számláját, átment egy rivális bank közeli fiókjába, ahol gond nélkül számlát nyitott, és befizette végre az összeget. (Via BBC)