Tavaly tovább csökkent a születések száma

POLITIKA
2020 január 24., 09:56

2019-ben se következett be az a demográfiai fordulat, amit Orbán Viktor már hét éve belengetett, amikor arról beszélt, hogy a kormány családpolitikai intézkedései - akkor éppen a családi adózás bevezetése - hatására "kedvük támadt megszületni" a babáknak.

2019 január-novemberében a Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint nemhogy megjött, inkább elment a babák kedve a megszületéstől: a születések száma az előző év azonos időszakához képest 1,5 százalékkal esett vissza.

A halálozások száma január-novemberben 0,8 százalékkal esett vissza. Vagyis a születések száma még mindig nagyobb arányban csökken, mint a halálozásoké, vagyis továbbra is gyorsul a természetes fogyás üteme. A hivatalos statisztikák szerint 81 341 születésre 117 964 halálozás jutott, vagyis tavaly január-november között csak természetes okokból 36623 fővel csökkent az ország népessége. A statisztikák szerint meredeken, 7,1 százalékkal nőtt az előző évhez képest a csecsemőhalálozás aránya, tavaly január-november között 301 csecsemő halt meg. (Via KSH)