Maga szerint ki a faszt érdekel Amerikában Ukrajna? - kérdezte az USA külügyminisztere egy újságírótól

külföld
2020 január 25., 08:16

Rosszul végződött Mike Pompeo interjúja pénteken, amit a közszolgálati rádiónak adott. A külügyminiszter arra számított, hogy elsősorban Iránról kap kérdéseket, de Mary Louise Kelly riporter áttért Ukrajnára, és azon belül is arra, hogy miért rúgták ki tavaly májusban az amerikai nagykövetet. A diplomata felmentése szorosan összefügg a Trump elnök ellen indított eljárással, aminek fő alapja, hogy az ukrán külpolitika szervezésekor személyes politikai érdekeit az ország érdekei fölé helyezte.

Az interjút Pompeo megszakította, majd behívta a szobájába az újságírót, ahol 10 percen át kiabált vele. Többek között azt kérdezte, hogy Kelly szerint "ki a faszt érdekel Amerikában Ukrajna?" - arra utalva ezzel, hogy nem kellett volna a témával fárasztani a rádióhallgatókat.

Igyekezett azzal is sarokba szorítani az újságírót, hogy behozatott egy vaktérképet, amin meg kellett mutatnia a riporternek Ukrajnát. Ezt sikeresen meg is tette, további indulatokat gerjesztve az amerikai diplomácia vezetőjében. (HuffPost, Guardian)