Netanjahu visszavonta a mentelmi jogi kérelmét

külföld
2020 január 28., 09:14
photo_camera Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszavonta a parlamentnek benyújtott mentelmi jogi kérelmét, írja az MTI.

A 120 tagú izraeli parlamentben a többség, 65 képviselő a mentelmi jog elutasítását támogatta, és előzetes várakozások szerint kedden megszavazta volna a mentelmi kérelemről döntő bizottság felállítását.

Az eredetileg egyhetesre tervezett bizottsági üléssorozat után várhatóan elutasították volna a kormányfő mentelmi jogi kérelmét. Miután viszont Netanjahu visszavonta a kérelmet, erre nem kerül sor, hanem a főügyész benyújtja a jeruzsálemi körzeti bírósághoz a vádiratokat, 

és várhatóan a választások után megkezdődik a bírósági eljárás.

Az izraeli törvények szerint a kormányfőnek nem lesz lehetősége mentelmi jogot kérni a következő, a március 2-i parlamenti választások után megalakuló új parlamenttől.

Vasárnap a Netanjahut támogató jobboldali vallásos pártok kisebbségbe került blokkja bejelentette, hogy bojkottálja a mentelmi jog elbírálásának eljárását, mert azt részrehajlónak és átpolitizáltnak tekinti.

„Mivel nem kaptam méltányos eljárást, mivel a kneszet tevékenységének minden szabályát durván lábbal taposták, és mivel az eljárás eredményét megfelelő tárgyalások nélkül előre meghatározták, úgy döntöttem, hogy nem hagyom folytatni ezt a piszkos játékot” - indokolta lépését a kormányfő az Izrael polgáraihoz intézett Facebook-bejegyzésében.

Aviháj Mandelblit államügyész novemberben három vádirat benyújtását jelentette be a jobboldali Likud párt élén álló Benjámin Netanjahu ellen hivatali hatalommal történő visszaélés, csalás és korrupció megalapozott gyanúja miatt.

Az izraeli jogrend alapján a vádirat benyújtása után harminc nap állt Netanjahu rendelkezésére, hogy benyújtsa kérelmét a mentelmi jog iránt - ezt akkor meg is tette. (MTI)