Szijjártó: 7 magyar kérte, hogy menekítsék ki őket Kínából

Egészségügy
2020 január 28., 14:52

A HVG azt írja, Szijjártó Pétert egy sajtótájékoztatón a koronavírusról kérdezték, amire elmondta, hogy a konzuli szolgálatoknál 24 órás szolgálatban vannak, az ügyeletek rengeteg telefont kapnak, és sem itthon, sem külföldön nem tudnak magyar fertőzöttről.

A külügyminiszter azt mondta, 8 magyar van Hupej tartományban, közülük hatan Vuhan városában, ahonnan a vírus indult. Ebből a 8 emberből 7 magyar azt kérte, menekítsék ki őket Kínából, közülük öten a lezárt Vuhan városban vannak, ketten máshol.

Szijjártó szerint légi úton lehet kimenekíteni őket, a magyar fél kapcsolatban van a németekkel, a portugálokkal és a franciákkal, utóbbiaktól szóbeli ígéretet kaptak, hogy segítenek az evakuálásban, de a franciák egyelőre nem kaptak berepülési és leszállási engedélyt Kínától. Amint a kínaiak megadják a szükséges engedélyeket, a franciák indulnak, és az első adandó alkalommal ki tudjuk utaztatni a magyarokat – mondta Szijjártó.

A Debreceni Egyetem arra kéri a hallgatókat, ne utazzanak az érintett térségekbe

A Debreceni Egyetem vezetése arra kéri a koronavírussal fertőzött országokból származó több mint 500 hallgatóját, hogy ne utazzanak az érintett térségekbe – közölte az egyetem rektora sajtótájékoztatón az egyetemen.

Szilvássy Zoltán azt mondta: most vizsgaidőszak van, ilyenkor amúgy is kevesebben utaznak haza, de most azt ajánlják, hogy ezeket a tervezett utakat is halasszák el.

Jenei Attila, az egyetem nemzetközi oktatást koordináló központjának igazgatója elmondta: a koronavírussal érintett országokból (Kína, Dél-Korea, Vietnam, Mongólia) több mint 500 hallgatójuk van, most mérik fel, hányan utaztak haza. A visszautazásuk zöme a kínai holdújév után, a hétvégére várható – mondta az igazgató, aki szerint nincs 10 olyan hallgató sem, aki az ünnepekre hazautazott.

Jeney Attila szerint 4 hallgatójuk él Vuhan városában, ahol először mutatták ki az új koronavírust, közülük egy biztosan Debrecenben van, a többiek hollétéről most tájékozódnak. A pánik megelőzése érdekében minden, a térségből származó hallgatóval, aki a közelmúltban otthon járt, felvették a kapcsolatot, kérdőívekkel mérik fel az állapotukat és azt, hogy kikkel érintkeztek, bármilyen kockázat esetén az egyetem területén lévő háziorvoshoz irányítják az érintetteket – mondta.

Szilvássy Zoltán rektor szerint az egyetem klinikai központja és Kenézy egyetemi kórházának infektológiai intézete felkészült az influenzás betegek fogadására, és az új koronavírus kimutatására is.

A klinika intenzív osztályán lázkaput állítanak fel, ha valaki lázasan érkezik az intézménybe, azt a többi betegtől azonnal elkülönített rendszerben kezdik megvizsgálni – mondta a rektor. Egyébként elmondta azt is, hogy az egyetem egyik pilot üzeme is részt vesz az új koronavírus elleni hatóanyag kutatásában.

Berényi Ervin, a klinikai központ vezetője jelezte: miután a januártól márciusig terjedő időszak az influenza-járvány ideje, minden intenzív osztályuk felkészült a betegek fogadására, minden műszer és a megfelelő személyzet rendelkezésükre áll, ha kell, egy hét alatt további 40-80 ágyat tudnak elkülöníteni a célra. Az egyetem kínai hallgatói önkormányzatával „valós idejű a kapcsolatuk”, folyamatosan tájékozódnak a Debrecenben tanuló kínai hallgatók állapotáról – mondta.

Várkonyi István, az infektológiai intézet intézetvezető főorvosa azt mondta, a központjukban egy-, ileltve kétágyas kórtermekben, izoláltan tudják elhelyezni a betegeket, az egészségügyi személyzet védőfelszerelése rendelkezésre áll. Eddig egy, Mongóliából érkezett betegnél mutatták ki a hagyományos influenza-vírust – mondta. (HVG, MTI)