Trump egy 181 oldalas tervvel teremtene békét Izrael és a palesztinok konfliktusában

külföld
2020 január 28., 16:39

Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad – mondta Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel együtt tartott sajtókonferencián, amin felvázolta az amerikai kormányzat elképzelését a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére.

Trump szerint az amerikai tervezet közvetlen tárgyalásokat irányoz elő a felek között, és ennek érdekében közös amerikai-izraeli munkacsoportot hívnak éltre. Arra nem tért ki, hogy ebben a munkacsoportban részt vesznek-e palesztin döntéshozók is.

Donald Trump azt mondta, elindította a „legfontosabb megállapodást” a közel-keleti békéért, mondván, hogy a részletes 181 oldalas terve „reális két állam közötti megoldás” lenne, amit Izrael már jóváhagyott. Így Izrael fővárosa Jeruzsálem, és még extra területeket is kap az ország, de lenne valamiféle korlátozott palesztin állam is, aminek a fővárosa Jeruzsálem keleti részéből lenne egy darab. Palesztin vezetők ugyanakkor nem voltak jelen a tárgyaláson.

Trump Netanjahu legfőbb belföldi ellenfelével, Beni Ganccal is találkozott.

Frissítés

Palesztin kérésre rendkívüli értekezletet tart az Arab Liga szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök részvételével, hogy megvitassa Washington közel-keleti béketervét – közölte a pánarab szervezet főtitkára, Hosszam Zaki, még mielőtt Trump bejelentette volna béketervét.

Az iszlám vallás szunnita ágának központi intézményeként kezelt egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja, Ahmed el-Tajeb egy kairói nemzetközi konferencián a palesztinokkal szemben eleve részrehajlónak minősítette Trump kormányát, és megalázónak nevezte, hogy Trump az izraeli miniszterelnökkel jelenti be az új béketervet, arab és muszlim résztvevők nélkül.

„Ők azok, akik felvázolják, megvitatják (…) és megoldják a mi problémáinkat. Egyetlen arab vagy muzulmán (résztvevő) nélkül” – mondta Ahmed el-Tajeb.

Javítás: a cikk eredeti verziójában 80 oldalas tervről írtunk, holott valójában 181 oldalas a terv. A tévedésért elnézést kérünk. (Guardian, MTI)