A britek hivatalosan is kiléptek az Európai Unióból

külföld
2020 január 31., 23:00

Az Egyesült Királyság 47 évnyi tagság után közép-európai idő szerint éjfélkor (londoni idő szerint este 11-kor)  hivatalosan is kilépett az Európai Unióból. Vagyis meg megtörtént a Brexit, igaz, a legfontosabb kérdések a következő 11 hónapban dőlnek el, ebben az átmeneti időszakban a brit kormánynak és az EU-nak meg kell állapodniuk a későbbi együttműködés feltételeiről. 

A Brexit támogatói ünnepelnek a londoni Parliament Square-en
photo_camera A Brexit támogatói ünnepelnek a londoni Parliament Square-en Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Ahogy arról korábban írtunk a brit kormány alapvetően azt akarja, hogy szülessen valamilyen szabadkereskedelmi egyezmény, aminek értelmében vámmentesen lehet majd kereskedni az EU tagállamaival. A vámmentességért cserébe az EU pedig azt kérné, hogy a britek minél több EU-s szabályt tartsanak be nehogy az ottani áruk versenyelőnyt élvezzenek, és csak azért olcsóbbak lehessenek, mert a termékeket előállító munkásokra, a környezetvédelmi követelményekre vagy egyéb fogyasztóvédelmi előírásokra lazább szabályok vonatkoznak rájuk. Az Európai Unió intézményeiből már péntek délután eltávolították a brit zászlókat.

Eltávolítják a brit zászlót az Európai Parlament brüsszeli épülete elől
photo_camera Eltávolítják a brit zászlót az Európai Parlament brüsszeli épülete elől Fotó: ARIS OIKONOMOU/AFP

És ha azt nézzük, hogy a 2016-os népszavazás óta tartó agyzsibbasztó vitákban még nem sok eredményt sikerült elérni, izgalmas lesz, hogy ez a 11 hónap elég lesz-e a megállapodásra. Bár az alku értelmében ez az átmeneti állapot 2022-ig vagy 2023-ig is meghosszabbítható, de a brit parlament elfogadott egy olyan kiegészítést, ami megtiltja a kormányának, hogy éljen ezzel a lehetőséggel.  És Boris Johnson is azzal nyertet meg a választásokat, hogy véget vet a Brexit körüli bizonytalankodásnak. 

Ugyanakkor a britek nem vesznek részt tovább az EU-s politikai intézmények munkájában, de egyelőre minden szabályt továbbra is be kell tartaniuk. 

link Forrás

A kilépés előtt közzétett beszédében Boris Johnson miniszterelnök nemzeti újjászületésről és egy új korszak hajnaláról beszélt, amiben „magunk alkothatjuk meg törvényeinket és szabályainkat az ország népének javára”. De hozzátette azt is, hogy baráti együttműködést akar EU-val. 

    A hivatalos kilépés után Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió kulcsfontosságú partnere marad, és reményei szerint szoros marad az együttműködés a közös kihívásokkal szemben regionális és globális szinten.