Nem tudják megakadályozni a járványt a repülőtéri hőszkennerek

Egészségügy
2020 február 01., 09:09
A Webasto lezárt központja január 29-án, München mellett, Gautingban.
photo_camera A Webasto lezárt központja január 29-án, München mellett, Gautingban. Fotó: Lino Mirgeler/dpa Picture-Alliance/AFP

A németországi koronavírusos esetek elemzése azt mutatja, hogy a vírus hatékonyan fertőz lappangó stádiumban is, amikor még szinte képtelenség felismerni a hordozót. Egy német orvoscsoport alig néhány órával az estek vizsgálata után tanulmányt közölt a New England Journal of Medicine szaklapban.

Magyarországhoz legközelebb eddig Bajoroszágban, München térségében azonosítottak koronavírusos eseteket: a Webasto autóalkatrész-gyártó cég alkalmazottai betegedtek meg, összesen heten. Öt német és két kínai dolgozó kapta el a vírust, miután az egyik, kínai munkatárs Sanghajból a München melletti Gautinghoz tartozó Stockdorfba, a cég központjába érkezett néhány megbeszelésére.

A német járványügyi szakemberek szinte percről percre rekonstruálták az eseményeket, hogy következtetéseket vonhassanak le a vírus terjedésének módjáról és sebessségéről. Az esetek legfontosabb és legaggasztóbb tanulsága az, hogy a Kínából érkezett kolléga akkor fertőzte meg a többieket, amikor nála még nem jelentkezett semmilyen tünet, tehát a vírus lapangó állapotban volt.

A Sanghajból érkezett női munkatárs január 19 és 22. között vett részt több mítingen a Webasto központjában, ebben az időszakban még nem mutatott tüneteket, csak 22-én, hazafelé, a Kínába tartó repülőúton kezdte érezni az influenzánál megszokott torokfájást, izomfájdalmakat. Négy nappal később, 26-án vált bizonyossá, hogy a hölgy 2019-nCov-fertőzött, ekkor tesztelték a vírusra.

Ez az eset is azt mutatja, hogy a járvány megelőzésére gyakorlatilag alkalmatlanok azok a módszerek, amelyek a már tüneteket mutató fertőzöttek azonosítására és kiszűrésére hagyatkoznak, például a reptéri testhőmérséklet-szkennerek. A vírus akadálytalanul terjed lappangó stádiumban is.

A Bloombergnek nyilatkozó járványügyi szakemberek azt mondják, hogy a mai technológiával gyakorlatilag képtelenség kiszűrni azokat a fertőzötteket, akik nem mutatnak tüneteket. A cikk hivatkozik egy másik, szintén elképesztő sebességgel, január 28-án publikált tanulmányra, amelyet amerikai kutatók készítettek a reptéri hőmérős szkennerek hatékonyságáról. A korábbi vírusos járványok adatai alapján készített statisztikák azt mutatják, hogy körülbelül a fertőzöttek felét lehetett kiszűrni az utazók vizsgálatával.

Holger Engelmann, a Webasto elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart január 29-én.
photo_camera Holger Engelmann, a Webasto elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart január 29-én. Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance/AFP

A Webastónál észlelt első fertőzés után a bajor cégközpont több mint száz alkalmazottját tesztelték a vírusra, 122 minta negatív lett, néhány eredményre még várnak. A vállalatcsoportnak 50 országban összesen 13 000 alkalmazottja van. Magyarországon is jelen vannak: autóklímákat és fűtési rendszereket gyártanak illetve forgalmaznak.

A Webasto München melletti központját hétfőig lezárták, de úgy tervezik, hogy az egészséges dolgozók hétfőn megkezdik a munkát. A cég elnöke, Holger Engelmann arról számolt be a Bloombergnek, hogy a cég alkalmazottait máris mindenféle hátrányok érték: többször előfordult, hogy bizonyos intézményekben, üzletekben egyszerűen nem voltak hajlandók érintkezni azokkal, akikról tudták, hogy a Webastónál dolgoznak. (Bloomberg)