A pompás királylepkék két ismert védelmezőjét is meggyilkolták Mexikóban

ÁLLAT
2020 február 03., 12:29

A királylepkék mexikói élőhelyének egy újabb védelmezőjét gyilkolhatták meg Michoacán államban erdőirtásban érdekelt bűnszervezetek.

A világ legnagyobb királylepke-rezervátumának, az El Rosarió-i lepkemenhelynek január közepén eltűnt vezetője után holtan találták szombaton a világörökségi listán is szereplő rezervátum idegenvezetőjét, Raúl Hernández Romerót is, aki szintén a veszélyeztetett rovarfaj ismert védelmezőjének számított.

Danaus plexippusok
photo_camera Danaus plexippusok Fotó: LEROY Francis / hemis.fr/hemis.fr

A férfi pénteken tűnt el, holttestét szombaton a hajnali órákban találták meg El Rosario település közelében. Az ügyészség szerint az idegenvezető testén több helyen láthatók ütlegelés nyomai, fején éles tárggyal ejtettek sebet.

Három nappal korábban, szerdán találták holtan egy víztározóban Homero Gómez Gonzálezt, a pillangórezervátum vezetőjét, aki január 14-én tűnt el rejtélyes körülmények között. Az életét már egy évtizede a királylepkék védelmének szentelő agrármérnök fejsérülést szenvedett, mielőtt vízbe fulladt.

Az igazgatóhoz hasonlóan az idegenvezető is a pompás királylepke (Danaus plexippus) védelmezőjének számított, mindketten rendszeresen szót emeltek a faj telelőhelyének számító mexikói fenyőerdők kiirtása ellen.

Az Egyesült Államokból és Kanadából késő ősszel királylepkék milliói költöznek Mexikóba, hogy az ottani dús lombozatú fenyőerdők oltalmában vészeljék át a hideg teleket. (MTI, BBC)