Török katonák haltak meg a szír hadsereg idlibi támadásában

külföld
2020 február 03., 16:09
Füstfelhő gomolyog al-Najrab felett, amit 2020. február 3-án bombáztak meg a szír kormányerők.
photo_camera Füstfelhő gomolyog al-Najrab felett, amit 2020. február 3-án bombáztak meg a szír kormányerők. Fotó: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Nyolc török és legalább 13 szír kormánykatona halt meg Idlib tartományban, Szíria még lázadók kezén lévő részén, ahol a kormányerők offenzívát indítottak. A törökök, akik a lázadók szövetségesei, csapatokat állomásoztatnak a térségben, nyolc katonájuk a szír kormányerők bombázásában vesztette életét. A törökök megtorló csapást mértek a szír kormányerőkre.

A szír kormányerők december eleje óta támadják a tartományt, ahonnan azóta már négyszázezer ember, javarészt nők és gyerekek kényszerültek elmenekülni. A török hadsereg az éjjel csapaterősítéseket is küldött Idlibbe a török határ védelmére. A tartományban a török hadsereg 12 megfigyelőállást tart fenn a 2018-as deeszkalációs egyezmény ellenőrzésére.

A törökök állításuk szerint tájékoztatták a csapatmozgásról a szír kormányerőket és orosz szövetségeseiket. Az oroszok tagadják ezt, szerintük a törökök bejelentés nélkül kezdtek mozgolódni, így a szír haderő okkal nézhette őket ellenséges erőnek. (Via The Guardian)