Káosz Iowában, órákkal a szavazás után sincs eredmény

külföld
2020 február 04., 05:43
comments 156
photo_camera Fotó: JOE RAEDLE/AFP

Órákkal a szavazás vége után sincs Demokrata párti eredmény Iowában, az első államban, ahol előválasztásokat tartanak az Egyesült Államokban.

A hangulat emiatt kifejezetten feszült: a helyi Demokrata Párt egyik közleményt adta ki a másik után arról, hogy „ellentmondásokat” találtak az eredményekben, és hogy „minőségellenőrzést” kellett végezni. Azt azért igyekeznek hangsúlyozni, hogy nem érte hekkertámadás a rendszerüket, és hogy a szavazási adatok rendben rögzítve vannak, csak az azokat továbbító applikációval van probléma.

A hagyományosan mindig elsőként szavazó Iowában nem klasszikus előválasztást tartanak szavazólapokkal, hanem úgynevezett kaukuszokat, ahol a jelöltek támogatói nyilvánosan győzködik egymást, több körben, és ez alapján születik meg a végeredmény. 

Idén először pedig az volt a terv, hogy nemcsak a végeredményt közlik, vagyis a delegáltak számát, hanem azt is, konkrétan hányan szavaztak egy-egy jelöltre. Ehhez képest az este káoszba fulladt, mindenfelé értetlenkedés fogadja a helyzetet.

A jelöltek közül többen elmondták a napi záróbeszédüket annak ellenére, hogy nem tudni az eredményt. A nap jellemző pillanata volt, hogy az iowai Demokrata Párt egyik képviselője élő adásban szakította meg a hívást a CNN tudósítójával. A hírek már arról terjednek, hogy nem is lesz (amerikai idő szerint) hétfő este eredmény, de ezek meg nem erősített információk. 

A republikánusok már gúnyolódtak, hogy ha egy előválasztást is így sikerült megszervezni, akkor a demokraták inkább ne akarjanak országot vezetni.

Republikánus jelölőgyűlés is volt Iowában, ami idén, mivel a republikánus elnök ismét indul, inkább csak formaság: Donald Trump a szavazatok 96,6 százalékával győzött. Voltak egyébként ellenfelei, Joe Walsh volt kongresszusi képviselő és Bill Weld volt massachusettsi kormányzó, ők 1-1 százalék körül végeztek.

Az elnökválasztás idei esélyeiről év elején írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.