Nem kell leverni a wittenbergi Stadtkirche oldaláról a 13. századi antiszemita domborművet

külföld
2020 február 05., 07:37

Az ügyben eljáró bíróság ítélete alapján nem kell eltávolítani a wittenbergi Stadtkirche oldaláról a 13. századi antiszemita domborművet. Az ügyben egy német zsidó, Michael Düllmann fordult a bírósághoz.

Ezt a 13. századi domborművet verette volna le Michael Düllmann a wittenbergi Stadtkirche oldaláról.
photo_camera Ezt a 13. századi domborművet verette volna le Michael Düllmann a wittenbergi Stadtkirche oldaláról. Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A dombormű egy nőstény sertés hátsóját vizsgáló rabbit, illetve a sertés csecsén csüngő zsidó alakokat ábrázol - ez a középkori szellemi színtnek megfelelt, akkoriban gyakran ábrázolták a zsidókat obszcén helyzetekben nőstény disznókkal. Düllmann szerint azzal, hogy a dombormű a mai napig látható, az egyház antiszemitizmust terjeszt.

"Igyekszünk felelősen eljárni bonyolult örökségünkkel" - mondta a domborműről a Stadtkirche jelenlegi papja, Johannes Block. Mint mondta, ők a középkori antiszemitizmus, illetve a templom leghíresebb papja, a reformációt ebből a templomból elindító Luther Márton teológiájának antiszemita vonatkozásaira emlékeztetve kívánja megőrizni. Luther ugyanis maga is megveszekedett antiszemita volt, A zsidókról és hazugságaikról című pamfletjét a nácik is gyakran idézték.

A wittenbergi hívők ugyanakkor már jóideje igyekeznek kontextusba helyezni ezt. A nyolcvanas években emléktáblát állítottak a holokauszt hatmillió áldozatának, a dombormű mellé pedig magyarázó feliratot helyeztek el. A bíróság szerint ez már elég ahhoz, hogy a dombormű elveszítse provokatív jellegét. A szász-anhalti fellebbviteli bíróság ítéletében arra lehetőséget adott, hogy Düllmann az alkotmánybíróság elé vigye az ügyet. (Via BBC)