Több tucat ember meghalt két törökországi lavinában

katasztrófa
2020 február 05., 16:01

A korábban ismertetett 28-ról már 38-ra nőtt a Törökország keleti részén bekövetkezett két lavina halálos áldozatainak száma, miközben nem tudni, hogy pontosan hányan rekedtek a hó alatt – közölték a török hatóságok.

Az első hóomlás kedden késő este egy országúton történt a keleti Van tartományban található Bahcesaray (Bahcsiszeráj) körzetben. A hótömeg egy hókotrót és egy kisbuszt söpört el. Öten meghaltak, a kisbusz sofőrje és 6 utasa megmenekült, de ketten eltűntek.

A második lavina az eltűnteket kereső mentőegység 33 tagjának életét követelte, köztük csendőrökét, faluőrökét, tűzoltókét és önkéntesekét – közölte a katasztrófavédelem (AFAD). A faluőrök a török államtól azért kapnak fizetést, hogy fegyverrel védjék a délkelet-törökországi hegyekben tevékenykedő kurd szeparatistáktól a régió főként kurdok lakta falvait. Az AFAD közölte: a második szerencsétlenségnek 53 sérültje is van. Az nem egyértelmű, hogy az AFAD által bevezetett „sérültek” kategóriája megegyezik-e azokkal, akiket a korábbi közlések „kimenekítettekként” tüntettek fel.

photo_camera Fotó: DHA/AFP

A túlélők utáni kutatásban az AFAD, a török Országos Mentőszolgálat (UMKE), a török Vörös Félhold, a tűzoltóság, a csendőrség több száz alkalmazottja, illetve számos helyi önkéntes vesz részt. A környező tartományokból is érkeztek egységek. A mentési munkálatokat a sűrű köd, az erős hóesés és a szél is akadályozza.

A török belügyminisztérium előzőleg még arról számolt be, hogy 10-15 ember rekedhetett a hó alatt, a mentőszolgálat 30 tagját pedig sikerült élve kiemelni a hótömegek alól, őket azóta kórházban kezelik. Bahcesaray település polgármestere, Meki Arvas az NTV török hírtelevízió élő adásában azt mondta, hogy a túlélők között senki sincs életveszélyben. Van tartomány kormányzója, Mehmet Emin Bilmez később viszont úgy nyilatkozott, hogy a kimentettek közül 9 embernek súlyos az állapota. Nem tudják, hogy pontosan hányan maradtak még a hó alatt – mondta.

A kimenekítettek között volt Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik főtanácsadója, Gülsen Orhan is, aki az első lavina után érkezett a helyszínre.

Süleyman Soylu török belügyminiszter a január 24-i, Richter-skála szerinti 6,8-as erősségű, 41 halálos áldozattal járó délkelet-törökországi földrengés óta a nem messzi Elazig tartományban tartózkodott, ahonnan délután a mostani incidens helyszínére utazott.

Az NTV török hírtelevízió arra emlékeztetett, hogy Törökországban a természeti katasztrófák közül a földrengések után lavinákban halnak meg a legtöbben: 1890 óta 1227 lavinában összesen 1417-en vesztették életüket így a kis-ázsiai országban. (MTI)