24.hu: a kerület pénzén járt háromszor Las Vegasban az újbudai vezető

politika
2020 február 06., 06:50

Helyreigazítás: Valótlanul állítottuk azt, hogy Janurik Lajos egy uniós pályázatot is megnyert, aminek köszönhetően 200 ezer forintos óradíjú szakértői szerződést kapott a járási hivatalok informatikai szakértői szolgáltatására.  A valóság ezzel szemben az, hogy Janurik Lajos nem kötött 200.000,- Ft-os óradíjú szerződést.

A 24.hu értesülései szerint Janurik Lajos, a XI. kerület önkormányzati informatikai cégének igazgatója 25 millió forintot utazgatott el a kerület pénzéből. 

Janurik még a fideszes Hoffman Tamás vezette önkormányzat alatt került a Smart 11 Nonprofit Kft. élére, aminek a kasszájából több millió forintot ítélt oda magának, hogy külföldi konferenciákra utazhasson, de valahogy mindig kicsit hosszabbra és drágábbra sikerültek ezek az utak, mint amennyit egy üzleti út megkövetel.

A 24.hu szerint Janurik háromszor járt Las Vegasban, először még 2017-ben, ami 3,33 millió forintjába került Újbudának, aztán 2018-ban 9,5 millióból utazott Szingapúrba, Londonba és ismét Vegasba. 2019-ben pedig megismételte az előző évi túrát szintén naggyjából 9,5 millió forintból.A XI. kerületi önkormányzat új, László Imre féle vezetés alatt kezdték előszedni Janurik gyanús ügyeit és derült fény az utazgatásokra. Janurik azzal védekezett, hogy a korábbi önkormányzattal kötött megbízási szerződése előírta, hogy szakmai tanfolyamokon kell részt vennie, ezért utazott annyit. Állítása szerint Las Vegasba és Szingapúrba például azért utazott, mert ott rendezik meg a világ egyik legnagyobb információbiztonsági eseményét, a Black Hat rendezvénysorozatot. A probléma az, hogy ezek az utak mindig 5-6 napos ráhagyással történtek, és rengtegbe kerültek az  önkormányzatnak. Az egyik 9 napos amerikai útja 4,1 millió forintba fájt a Smart 11 önkormányzati cégnek. 

Az önkormányzat az átvilágítás után azonnal felbontotta Janurik megbízásos szerződését, ami 2023 decemberig szólt volna. 

Ki is ez a Janurik Lajos?

Janurik Lajos még 2010-ben úgy került a képbe, hogy részt vett Hoffman Tamás választási kampányában, akitől aztán a Smart 11 igazgatói posztot kapta. Még 2012-ben se küldték el, amikor kiderült, hogy informatikai stratégiákat plagizált. Az önkormányzat akkor belső vizsgálatot ígért, de az egészből nem lett semmi, sőt Janurik még egy több mint ötmilliós prémiumot is kapott az önkormányzattól.

Aztán később még egy uniós pályázatot is megnyert, aminek köszönhetően 200 ezer forintos óradíjú szakértői szerződést kapott a járási hivatalok informatikai szakértői szolgáltatására.

Janurik ügyében további jogi lépések várhatók, aminek az előkészítése most zajlik.