Szabadlábon maradhatnak az oltásellenes szülők, akik a csecsemőjük halálát okozták

bűnügy
2020 február 06., 11:05

Most zajlik az ítélethirdetés azokkal a szülőkkel szemben, akik oltásellenességre hivatkozva elutasították a K-vitamin beadását újszülött gyereküknek, emiatt pedig a csecsemő nyolchetesen agyvérzést kapott és meghalt, írja a 24.hu.

A több mint két éve folyó eljárásban ma elsőfokú ítéletet hirdetett a Budapest Környéki Törvényszék, miszerint a szülők, L. Csaba, az Oltáskritikus Életvédők Szövetsége nevű szervezet egykori vezetője, és az anya, L. Ada Rózsa szabadlábon maradhatnak. 

A vádirat szerint 2013-ban a pár újszülött gyereke, Endre rosszul lett, de a szülők nem voltak hajlandók orvoshoz vinni, és végül egy ismerős hívta a mentőket. A gyereken azonban már nem lehetett segíteni, a véralvadást gátló K-vitamin hiánya agyvérzést okozott. A csecsemőnek háromszor kellett volna vitamint adni, egyszer a születése után, aztán egyhetesen, végül pedig egy hónaposan, de az oltásellenes szülők ennek az elvárásnak nem tettek eleget.

Az apa feljelentést tett, mert szerinte a kórházban szándékosan ölték meg a csecsemőt, hogy a szerveit felhasználhassák. Az ügyészség azonban mégsem a kórház, hanem a szülők ellen emelt vádat 14. életévet be nem töltött személy sérelmére elkövetett szándékos emberölésért.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) szerint azonban a gyerek akkor is életét vesztette volna, ha a szülők időben hívják a mentőt, ezért a vádiratból kikerült a mentők késedelmes értesítését érintő vádpont. Az ügyészség a cselekmény minősítését is megváltoztatta szándékos emberölésről gondatlanságból elkövetett emberölésre. 

A vádhatóság indítványozta, hogy a bíróság mindkét vádlott esetében három év fogházbüntetést szabjon ki, egy év próbaidőre bocsájtva. Mindkét vádlott felmentést kért.

A bíró viszont a szülőket bűnösnek találta gondatlanságból elkövetett emberölésben. Az apát egy év hat hónap, az anyát egy év fogházbüntetésre ítélte. Az ítélet végrehajtását mindkettejük esetében két évre felfüggesztette, tehát a szülők szabadlábon maradhatnak.