Újra Orbant bízta meg kormányalakítással a román elnök

külföld
2020 február 06., 16:23

Klaus Iohannis román államfő újabb kormányalakítási megbízást adott csütörtökön Ludovic Orbannak, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, miután a parlament előző nap megvonta az általa vezetett kisebbségi PNL-kormánytól a bizalmat.

Ludovic Orban és Klaus Iohannis román elnök
photo_camera Ludovic Orban és Klaus Iohannis román elnök Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Iohannis  leszögezte, hogy az év végi parlamenti választások előrehozását szeretné ezzel előidézni, mivel arra számít, hogy a parlament 60 napon belül két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja, és így lehetőség nyílik a törvényhozás feloszlatására.

Szerdán az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 261 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 szavazatra volt szükség.

A kormányalakítási egyeztetések alkalmával a legnagyobb frakcióval rendelkező, tavaly ősszel ellenzékbe került Szociáldemokrata Párt (PSD) azt állította, hogy parlamenti többséget hozott létre a szintén baloldali Pro Romania párttal, ám Iohannis elutasította jelöltjüket. (MTI)