Az amerikai igazságügyi miniszter szerint amerikaiaknak kellene megvennie az Ericssont és a Nokiát, akár állami segítséggel

gazdaság
2020 február 07., 05:13

Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek mérlegelnie kéne azt a teljességgel szokatlan lépést, hogy megszerezzék a finn Nokia és a svéd Ericsson távközlési cégek ellenőrző pakettjét, ellensúlyozandó a kínai Huawei dominanciáját az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok kiépítése terén - vetette fel csütörtökön William Barr amerikai igazságügy-miniszter.

A figyelemreméltó kijelentés, amely William Barr egy Kína gazdasági kémtevékenységével foglalkozó konferencián tartott előadásában hangzott el, jól mutatja, hogy az Egyesült Államok milyen messzire hajlandó lenne elmenni a Huawei Technologies-zal szembeni lépéseiben.

Barr azt mondta, érdekeik összehangolása megvalósulhatna úgy, hogy „amerikai tulajdonba kerül egy ellenőrző részvénycsomag, vagy akár egy amerikai magáncég és a szövetséges vállalatok konzorciumán keresztül is”.

„Ha felsorakoztatnák a nagy piacunkat és pénzügyi erőnket az említett cégek egyike vagy mindkettőjük mögött, azzal egy sokkal nagyobb hatalmú versenytárs jönne létre, eloszlatva az állóképességükkel kapcsolatos aggodalmakat” - mondta az amerikai igazságügy-miniszter a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) által szervezett eseményen. „Legszorosabb szövetségeseinkkel együtt komolyan mérlegelnünk kellene ezt a megközelítést.”

Az említett két távközlési cég együttes tőzsdei tőkeértéke 50 milliárd amerikai dollár körül van, és nem világos, hogy az amerikai kormány miféle forrásokból tudná finanszírozni a felvetett részvényvásárlást, ahogy az sem, hogy a szabályozó hatóságok jóváhagynának-e egy ilyen felvásárlást - írja az AP amerikai hírügynökség.

Az Ericsson és a Nokia sem kommentálta egyelőre az amerikai igazságügy-miniszter szavait. A két távközlési cég részvényeinek árfolyama mindenesetre emelkedett az európai tőzsdéken Barr megjegyzéseinek hatására.

A múlt hónapban amerikai szenátorok egy hat fős csoportja törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy a kongresszus különítsen el több mint egymilliárd dollárt egy nyugati alternatíva megteremtésére a fejlett technológiájú távközlési berendezéseket gyártó kínai Huaweijel és ZTE-vel szemben, illetve egy olyan nyílt mechanizmus gyors kidolgozására, amely lehetővé tenné, hogy alternatív szállítók lépjenek be bizonyos meghatározott hálózati komponensek piacára.

Barr egyebek közt kijelentette, hogy Kína „elsőszámú geopolitikai ellenféllé” vált, lépéselőnyhöz jutott és vezető szerepre tett szert az 5G terén. „Máris megszerezték a piac 40 százalékát és agresszív módon túlsúlyhoz próbálnak jutni.”

Az amerikaiak szerint a Huawei együttműködik a kínai titkosszolgálatokkal, emiatt nemzetbiztonsági kockázatot jelent a kínai cégek bevonása az infrastruktúrafejlesztő projektekbe. Az USA szövetségesei azonban nem igazán adtak ezekre a meglátásokra, azóta több NATO-tagállam is bevonta Huaweit meg 5G hálózatának fejlesztésébe, köztük Magyarország, Németország és az Egyesült Királyság is. Az amerikaiak azzal fenyegették meg a szövetségeseiket, hogy ebben az esetben megszüntetik a titkosszolgálati együttműködést és információmegosztást, ugyanis félő, hogy így érzékeny adatok kerülnének a Huawei-en keresztül a kínai titkosszolgálatokhoz.

Közben viszont szakértők szerint jelenleg nincs cég a világon, ami olyan gyorsan, olyan hatékonyan és olyan minőségben lenne képes 5G fejlesztésekre, ahogyan a Huawei. (via MTI)