Hadházy: Gyakorlatilag összeomlott az állategészségügyi hatósági rendszer Magyarországon

Egészségügy
2020 február 07., 07:05

Gyakorlatilag összeomlott az állategészségügyi hatósági rendszer Magyarországon – jelentette ki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Népszava beszámolója szerint. Az állatorvosként praktizáló képviselő szerint a járások nagy részében már nincs főállatorvos és az állatorvosok száma is drámaian lecsökkent.

Hadházy a jelenség okait kutatva kiemelte, hogy a magyar közigazgatás átalakítása során az állategészségügyet a megyei kormányhivatalok alá rendelték, ezeket pedig Hadházy szerint „arrogáns pártkatonák” irányítják. Hadházy azt mondja, az állatorvosok elvándorlással tiltakoznak a helyzet ellen.

A képviselő szerint az állategészségügy irányításának átalakulása és a járási főállatorvosi posztok megszűnése is hozzájárult ahhoz, hogy nem sikerült feltartóztatni az afrikai sertéspestis terjedését és a madárinfluenzát sem.

Hadházy tudomása szerint Tolna megyében a szakemberhiány miatt összevonták öt járás feladatait, így két főállatorvosnak kell felelnie a területért, de Baranya megyében sem jobb a helyzet: ott már csak 24 hatósági állatorvos van, míg néhány éve még ennek a többszöröse volt. Hadházy úgy látja, mára bevett gyakorlattá vált, hogy amikor főállatorvosi vagy hatósági állatorvosi állás megüresedik a járásokban, akkor azt a kormányhivatal nem tölti be, a státuszt átadja egy másik részlegnek.

A képviselő közadatigényléssel fordult az ügyben a kormányhivatalokhoz, de a 19-ből csak 2 válaszolt. Heves-megyében hét járásból csak négyben, Baranya megyében tízből csak ötben van főállatorvos. (Népszava)