Mészáros hétfőn átadja a Mátrai Erőművet az MVM-nek

politika
2020 február 07., 13:18

A Magyar Villamos Művek hétfőn veszi át formálisan a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrincéktől, írja a 24.hu. A meghirdetett közgyűlés napirendje szerint lemondanak az igazgatóság és a felügyelőbizottsági tagok, köztük Mészáros Beatrix is. 

Bár korábban maga Palkovics László is azt ígérte, hogy ha megkötik a szerződést, nyilvánosságra hozzák az erőmű vételárát, az MVM továbbra is titkolja, hogy mennyit költött rá.

Egy biztos: az állam már veszteséggel veszi át a céget. A közgyűlésre beterjesztett mérleg szerint 5,99 milliárd mínusszal zárta 2019-et a vállalat. 

A Mátrai Erőmű.
photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Korszerűsítve, a lignitfelhasználáson alapuló széntechnológia kivezetésével hosszútávon biztosítható a Mátrai Erőmű működése - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Azt, hogy miért veszi meg az állam Mészáros Lőrinctől az erőművet.

gazdasági, ellátásbiztonsági, munkahely- és klímavédelmi okokkal indokolta. 

Az erőművet Mészáros Lőrinc holdingja, az OPUS Global Nyrt. két éve vett meg.  2015-ben és 2016-ban még 13,6, majd 6,5 milliárd forintos üzleti nyereséget termelt a széntüzelésű erőmű,  

addig 2017-ben és 2018-ban már 10,7, majd 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt.Igaz,  tavaly 11 milliárd osztalékot vettek ki belőle Mészárosék, a szabad eredménytartalék terhére, a két év alatti 15 milliárdos üzemi veszteség mellett. Az erőmű tavaly 7 milliárdos állami támogatást is kapott.