Nincs még egy militáns mozgalom, ami ilyen lassan állna hármas alakzatba

POLITIKA
2020 február 08., 19:09

Rendesen fel kellett tekerniük a hangerőt a szervezőknek a Városmajorban, hogy katonai indulók elnyomják az antifasiszta ellentüntetők dobolását, ami Szilágyi Erzsébet fasor felől szűrődött be a kitörés napi koszorúzásra. Mivel a rendőrségnek nem sikerült betiltania a neonáci megmozdulást, a szokásosnál is nagyobb ellentüntetés szerveződött, akikhez egy nemzetközi dobcsoport is becsatlakozott.  

link Forrás

Mivel a készenléti rendőrség jó előre lekordonozta a Városmajort, a két csoport végig biztonságos távolságból idegesítette egymást. A kordon két pontján a Légió Hungária tagjai a rendőrökkel együtt léptették be az érkezőket. 

Egy napszemüveges, kopasz rendező nekem is elmondta, hogy bent tilos az ivás, dohányzás, tartózkodjak az önkényuralmi jelképek használatától, és a lelkemre kötötte, hogy a sajtó munkatársaival se álljak szóba. Így sajnos az utolsó parancs miatt nem volt könnyű maradéktalanul beolvadnom a pár száz fős tömegbe.

Hármas alakzat
photo_camera Hármas alakzatben előre Fotó: botost/444.hu

De a legnagyobb csalódás mégis akkor ért, amikor a főleg fekete és terepmintás ruhákat, bakancsot viselő részvevők 

valahogy az Istenért sem akartak rendesen hármas alakzatba állni. Rendesen meg is csúszott a kezdés, mire a rendezőknek sikerült felállítaniuk a sort, és elindulhattak a park közepén álló katonai emlékműhöz. De az egész még annak ellenére sem volt izgalmasabb egy iskolai évnyitónál, hogy az ellentüntetők egész közel jutottak a kordonokhoz a Szilágyi Erzsébet fasor felől. A sorakozó után volt két beszéd, egy kis zene, koszorúzás, Himnusz, és vége. 

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Amíg korábban azért bőven volt szó a fehér faj védelméről, most a koszorúzás előtt Incze Béla, a Légió Hungária vezetője most csak a normalitás képviselőjeként hivatkozott magukra.

De azért a száz méterre doboló, sípoló ellentüntetőkre is tett pár megjegyzést, akik miatt úgy érezte magát, mint a második világháborúban, de reméli, hogy most nem kell kitörniük.

Egyébként a materializmus terjedését okolta azért, hogy sokan nem látják meg a hősiességet a 75 évvel ezelőtti kitörésben. 

A kitörésre nem is került sor, mert miután többek között Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom, a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom és a betársult orosz, német, francia szervezetek megkoszorúzták az emlékművet, a tömeg feloszlott, és elvonult a Csaba utcán át a Széll Kálmán tér felé. Közben a rendőrség nem hagyta, hogy összeérjenek az ellentüntetőkkel. Az Index is csak egy kisebb összetűzésről számolt be, amikor egy szélsőjobboldalit megrángattak és leöntötték sörrel.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Miközben rendezvény feloszlott látványos volt, hogy mennyivel több embert mozgatott meg a Kitörés emléktúra, aminek a résztvevői már a koszorúzás közben vonultak fel a Széll Kálmán tér felől. Viszonylag kicsi lehetett az átfedés a szélsőjobboldali koszorúzók és a túrázók között, mert  Légió Hungária hivatalosan a Kék Yukba szervezte az after. A túrázók pedig tényleg nagyon vegyes képet mutattak: sokan voltak a decathlonos alapszettbe öltözött teljesítménytúrázók, de a tömeg egy komoly része magyar vagy német katonai egyenruhában vágott neki az 50 kilométeres távnak, 

de találkoztak olyannal is, aki még a gyerekeit is kényszersorozott újoncnak öltöztette. Akiket wermachtos vagy SS-egyenruhában láttam, általában németül beszéltek. 

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A nagy érdeklődés persze érthető, mert ezzel a háttérrel egy izgalmas távról van szó, de közben a szervezők egyáltalán nem törekednek arra, hogy a városmajori koszorúzóknál árnyaltabban mutassák be az 75 éve történt tragédiát, amiben ugyanezt az útvonalat bejárva 20 ezer ember szinte teljesen értelmetlenül halt meg.