Irán fellőtt egy műholdat, ami elsőként Szulejmani tábornok fotóját sugározta volna, de nem sikerült pályára állítani

külföld
2020 február 09., 18:16

Nem sikerült Föld körüli pályára állítani a saját fejlesztésű iráni műholdat - ismerte el vasárnap egy katonai forrás a televízióban. 

„A felbocsátás sikeres volt, elértük fő céljaink többségét, de a tervezettek ellenére a Zafar műhold nem érte el az orbitális pályát” - mondta a forrás az állami televízióban. 

A kísérlet egy programsorozat újabb lépése volt, amely nyugtalanítja az Egyesült Államokat, mert azok a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták, amelyekkel Irán szatelliteket bocsát fel, nukleáris töltetekkel felszerelve háborús célokat szolgálhatnak. Teherán szerint fejlesztései békés szándékúak, és sohasem törekedett atomfegyver előállítására. 

Az iráni kommunikációs miniszter korábban azt mondta, hogy a Zafar műhold elsőként Kasszem Szulejmani tábornok képét fogja sugározni, akit az amerikai légierő január elején Bagdadban likvidált.

Irán 2009-ben állította Föld körüli pályára első műholdját, amelyet 2011-ben és 2012-ben újabbak követtek. Idén ez már a harmadik kudarcos pályára állítási kísérletük. (Reuters, MTI)