Egy mexikói kritikus véletlenül összetört egy műalkotást, ami nem tetszett neki

külföld
2020 február 10., 10:05

Megsemmisített egy 20 ezer dollárra (bő hatmillió forintra) becsült kortárs műalkotást egy mexikói műkritikus. Avelina Lésper, a Milenio mexikói kiadóvállalat kritikusa a Zona Marco művészeti vásáron járt szombaton Mexikóvárosban. Itt szembesült Gabriel Rico egyik alkotásával. Rico művészetének lényege, hogy tablóin ember alkotta tárgyakat ütköztet természetben fellelhető tárgyakkal.

link Forrás

Egyik darabja egy üvegdoboz volt, amiben egy kő, egy focilabda és más összevissza tárgyak voltak fellógatva.

Lésper nem volt elragadtatva az alkotástól, amit ő értéktelen szemétnek tartott. Annyira felháborította a darab, hogy úgy döntött, gúnyos fotót készít róla. Ezért egy üres üdítős dobozt rakott rá, de ettől a kiállított darab lezuhant és ezer apró darabra tört szét.

"Mintha csak hallotta volna, hogyan kommentálom a fejemben, és érezte, hogy mit gondolok róla" - mondta Lépres a történtek után.

Akár tényleg véletlenül, akár direkt semmisítette meg a művet, a Zona Marco szervezői hibáztatják "szakmaiatlan" viselkedése miatt. "Lésper túl közel ment a kiállítási tárgyhoz, hogy rárakhassa az üdítős dobozát és lefényképezhesse bírálatát. Vitathatatlan, hogy ez okozta a rombolást" - közölték Instagramjukon. Állításuk szerint Rico alkotása iránt nagy volt a kereslet. (Via The Guardian)