Fellőtték az európai napszondát

TUDOMÁNY
2020 február 10., 09:36
A Solar Orbitert pályára állító Atlas V 411 rakéta a kilövőálláson a floridai Cape Canaveralban.
photo_camera A Solar Orbitert pályára állító Atlas V 411 rakéta a kilövőálláson a floridai Cape Canaveralban. Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto

Magyar idő szerint hétfő hajnalban, helyi idő szerint vasárnap éjjel fellőtték a floridai Cape Canaveralból az Európai Űrügynökség Solar Orbiter nevű napszondáját. A másfél milliárd eurós összköltségvetésű küldetés során az Atlas rakétával pályára állított szonda mindenféle kamerákkal és mérőeszközökkel fog adatokat gyűjteni naprendszerünk központi csillagáról.

A Solar Orbiter fő feladat a Nap időjárásának vizsgálata, a földi életre is kiható, az elektromos hálózatokat és műholdakat tönkre tenni képes napkitörések előrejelzésének javítása.

A Solar Orbiter ugyan az európai űrügynökség, az ESA szondája, de az amerikai NASA is részt vesz a küldetésben - hogy mást ne mondjuk, a szonda fellövését is ők vállalták.

A szonda pályáját úgy tervezték meg, hogy az időről időre 42 millió kilométerre is megközelítse a Napot. Itt már olyan hőhatásoknak van kitéve, ami elől titán hőpajzsokkal kell védeni a műszereket. A kamerák is csak apró kémlelőnyílásokon át készítenek majd felvételeket a csillagról, ezek a kémlelőnyílások pedig csak a kép elkészítéséig lesznek nyitva, különben olyan erős hőhatások érnék az eszközt, hogy tönkre menne.

A szondának hatszáz Celsius fokos hőmérsékletet is ki kell állnia. A hőpajzsát részben állati csontokból készítették. (Via BBC)