Főváros: A buszokról szóló támogatási szerződés megkötése folyamatban van

Budapest
2020 február 10., 15:37
comments 16

A Népszava mai cikkében azt írja, hogy kormányhatározat ellenére sem adott pénzt új buszokra a BKV-nak a kormány, amit mi is átvettünk. A lap állításait Fürjes Balázs, Budapestért felelős államtitkár és Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója is közleményben cáfolták. 

A hír az volt, hogy január végéig, a határidőig nem érkezett meg a kormánytól az a 3,2 milliárd forint, amit egy tavaly nyári határozatában ítélt meg a kormány a BKV javára arra, hogy a pénzből új buszokat vegyenek. Ezeket a buszokat használták volna a 3-as metró pótlására akkor, amikor a metró középső, legforgalmasabb szakaszán, a Lehel tér és a Nagyvárad tér között is megkezdődne végre a vonal felújítása.

A kormányzat részéről Fürjes és Vitézy is azt írják, hogy a kormány nem hátrált ki a buszbeszerzésből, a pénzt mindenképpen megkapja Budapest, de a szerződés megkötése körül adminisztratív vita folyik. Rákérdeztünk a fővárosnál, hogy mi az igazság. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs irodája az alábbi választ küldte:

„A támogatási szerződés megkötése folyamatban van, a Népszava mai cikkének állításai ezzel kapcsolatban tévesek.”

Update: Karácsony Gergely hétfő délután Facebook-oldalán is megerősítette, hogy a Népszavának nem volt igaza az ügyben. 

"Beszámolunk arról, amikor igazságtalanul pénzeket vonnak el tőlünk, de nem hallgatunk arról sem, amikor a kormánytól megkapjuk,"

írta a főpolgármester. A buszvásárlás ügyéről közölte: múlt héten levélben fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy érvényt szerezzen a kormány korábbi döntésének, amely szerint a város saját forrásból megvásárolt kb. 40 korszerű, alacsony kibocsátású busza mellé a kormány további 37 darabot finanszíroz.

"Ma Fürjes Balázs államtitkár úr biztosította a budapestieket, arról, hogy – a sajtóhírekkel szemben – a BKV megkapja azt a 3,2 milliárd forintos támogatást, amelyből a vállalat megveheti az új buszokat a M3-as metró pótlásának idejére, ezzel újabb nagykorú buszokat válthatnak fel korszerűek, ezzel is javítva a levegőminőségen,"

tette hozzá. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.