Pedofil amatőrpornó-részletet töltött fel a Pesti Srácok, mielőtt letiltották volna a Youtube-csatornáját

INTERNET
2020 február 10., 14:02
comments 258
  • A szólás- és sajtószabadság híveinek megint kijózanító hétvégéje volt. A Youtube gyors egymásutánban felszámolt két, egészen eltérő hangvételű videócsatornát: a radikálisan kormánypárti Pesti Srácokét és az ellenzéki Gyurcsány Ferencét.
  • Egyikük sem kapott semmiféle előzetes figyelmeztetést, és egyelőre utólagos magyarázatot sem.
  • A PS-nek van tippje, hogy mi lehetett a kiváltó ok (nem akármilyen!), a DK tanácstalan.
  • Függetlenül attól, hogy az ember mit gondolt erről a két tartalomgyártóról, a lépés ijesztő trendbe illeszkedik.

Ritka alkalomnak minősíthető, hogy Huth Gergely, a radikálisan kormánypárti Pesti Srácok főszerkesztője saját magát és kollégáit cigányokhoz - konkrétan a bőrszínük miatt diszkóba be nem engedett cigányokhoz - hasonlítsa, közvetlenül azután, hogy szolidárisan kiállt Gyurcsány Ferenc mellett.

Márpedig pontosan ez történt pár perce, amikor felhívtam Huth-ot, hogy megkérdezzem az elmúlt napok eseményeiről. 

Aki nem hallotta volna: a Youtube múlt pénteken minden figyelmeztetés nélkül megszüntette a PS hét éve létező videócsatornáját. Majd, nem sokkal azután, hogy az esetről szóló cikkében a PS a "baloldalt" vádolta meg az akcióval, a videószolgáltató vasárnap megsemmisítette a Gyurcsány Ferenc csatornáját is. A PS hétfőn már nem baloldalazott, sőt Huth főszerkesztő a kérdésemre "ugyanolyan felháborítónak" nevezte, amit a DK elnökével műveltek, mint a saját esetüket. 

Közös a két sztoriban, hogy a Youtube, illetve tulajdonosa, a Google még azt sem árulta el pontosan, mi volt a két felhasználó bűne. Vagyis annyit elárultak, hogy a PS esetében a közösségi irányelveik valamelyikét sértették meg, Gyurcsány pedig állítólag szerzői jogokat sértett sorozatban, de a netes cég ennél többet nem mondott nekik sem a részletekről, azután sem, hogy érdeklődtek az ügyben.

A Youtube átláthatatlan eljárásai nem önmagában azért problémásak, mert minimális indoklás mellett a kényük-kedvük szerint törölnek tartalmakat. Az ő felületükön csinálják, végső soron azt tesznek ott, ami nekik tetszik, és a közkeletű téveszmével szemben privát felületen moderálni - akár önkényes, szemét, kiszámíthatatlan módon moderálni - nem a szólásszabadság megsértése. A felhasználó ugyanis nyugodtan továbbállhat a konkurenciához. 

De a Youtube (vagyis a Google), a Facebook, a Twitter és pár hasonló cég esete mégis alapvetően más. Ezek a méretük miatt ugyanis egyfajta monopóliummá alakultak. Egy újság, egy cég vagy egy párt mondjuk igen komoly versenyhátrányba kerülhet, ha eltűnik akárcsak egy meghatározó közösségi oldalról, egy Youtube-Facebook- tiltáskombó pedig konkrétan ki is csinálhat bárkit. Ilyen szempontból a legnagyobb amerikai közösségmédia-cégek egyfajta XXI. századi közszolgáltatóként, az általuk nyújtott elérés pedig közszolgáltatásként is felfogható.  A Google és a Facebook ráadásul a saját irányelvei szerint dönt, teljesen átláthatatlan módon, igazi fellebbezési lehetőség nélkül. Az ugyanis nem teljes értékű fellebbezés, hogy ha tiltás után írunk nekik, esetleg újra ránéznek az ügyre. 

Bár formailag nem cenzúra, abszolúte érthető, ha egy feltöltő a saját megcenzúrázásaként éli meg, ha olyan tartalom miatt számolják fel egy csatornáját, ami az országa törvényei és bírósági gyakorlata alapján nem biztos, hogy publikálhatatlan lenne. 

Huth a 444 kérdésére azt mondta, hogy a Youtube-csatornájukkal kapcsolatban eddig egyetlen figyelmeztetést kaptak. 2019 júliusának közepén ugyanis gyűlöletkeltésre hivatkozva letiltották egy videójukat, amit a Pride-on forgattak. "Ezen a Pride-on sem akart egyebet a deviáns kisebbség, mint provokálni" volt a címe. Huth állítása szerint azóta nem történt hasonló, vagyis a cégtől nem kaptak értesítést, még most, a pénteki csatornafelszámoláskor sem. 

A tavaly nyári esetben a PS olyan üzenetet kapott a Youtube-tól, miszerint ha újra hibáznak, 1 hétre letiltják az egész csatornát, ha azután újabb figyelmeztetést kapnak, már 2 hét a büntetés és ha 90 napon belül harmadszor is hibáznak, jön a  végleges felszámolás. 

Mint a DK-tól megtudtam, a párt vagy Gyurcsány Ferenc korábban nem kapott semmiféle hasonló figyelmeztetést, egyet sem, pedig szerintük, ha tényleg voltak szerzői jogi problémák, azokat így simán rendezni lehetett volna. A DK érdeklődött azon európai pártoknál is, amikkel kapcsolatban állnak, de senki sem hallott olyanról, hogy egy párt vagy politikus csatornáját teljes egészében megszüntessék.

A DK-nak tehát halvány tippje sincs, hogy mi lehetett a Youtube problémája a Gyurcsány-csatornával. Az, hogy egy politikus - vagyis bárki - csatornáját úgy számolják fel szerzőijog-sértés címén, hogy egyszer sem figyelmeztetik és nem adnak lehetősget sem a javításra, mindenképp igen erősnek tűnik.

A Pesti Srácoknak - bár hivatalosan semmit sem közöltek velük - ötlete azért van a letiltás okáról. Huth Gergely elmesélte ugyanis, hogy múlt pénteken az egyik szerkesztőjük olyan videót töltött fel a csatornára zárt, nem publikus formában, ami tartalmazott egy gyerekpornós részt is. A PS ugyanis állítólag egy hazai - valamilyen nyomortelepen készített - pedofil amatőrvideóról készített mozgóképes híranyagot, amibe illusztráció gyanánt belevágtak néhány másodpercet az eredetiből. Mind a szereplőket, mind a testtájakat felismerhetetlenné tették - állította Huth - de a kényes téma ellenére fontosnak tartották volna, hogy az anyagukban szerepeljen egy részlet az eredeti videóból.

A PS az anyaggal Huth elmondása szerint egy pedofil bűncselekményt akart leleplezni, az eredeti videót pedig azonnal elküldte a rendőrségre.

Mivel a csatornájukat ezen videó feltöltése után nem sokkal szüntették meg plusz az anyagot továbbküldő szerkesztő privát fb-fiókját is letiltották a videó linkjének elküldése után, a PS-esek hivatalos indoklás híján erre az esetre gyanakszanak. 

De három nappal a letiltásuk után még nem tudnak semmi biztosat. A DK sem, de az ő példájuk jól mutatja, hogy a Google-Youtube hogyan intézi az ügyeit és hogy mennyire nem egyforma mércével mérik a különböző felhasználóikat. 

A PS ugyanis úgy tud intézkedni az ügyben, mint bármelyik másik felhasználó. A DK viszont politikai pártként ki tudja használni, hogy a Google pár hónapja kinevezett egy dedikált kapcsolattartót, aki a magyar pártok ügyes-bajos ügyeivel foglalkozik. (A Facebook ugyanezt a gyakorlatot folytatja, nekik is külön osztályuk van a politikusokra.) Mondjuk a DK sem ment sokra a megoldóemberrel, mert cikkünk élesítéséig ők sem kaptak választ semmire, igaz náluk csak vasárnap kezdett ketyegni az óra.

Bár a felháborodott Huth arról beszélt, hogy a Youtube politikai alapon válogat az ügyfelei között, a hosszúhétvége sztorija inkább azt látszik alátámasztani, hogy a videómegosztó moderálási gyakorlata részlehajlásmentesen rossz.

A főszerkesztő aránytalannak tartja, hogy egy több, mint 500 videót bemutató, teljesen eltérő műfajú és témájú filmeket bemutató csatornát egy bármilyen egyedi videó miatt teljes egészében felszámoljanak. Gyurcsány háttérembereit is elképesztette, hogy a teljes csatornájukat leszedték kopirájt-sértések miatt.

Az ügyben megkerestük a Google-t is, amint reagáltak, azt is megírjuk.

FRISSTÉS 18:11

Gyurcsány Ferenc csatornáját nem sokkal hétfőn este 6 után vissza is állította a Youtube.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.