Az Eleven Gyál beperelte az Európai Bizottságot a Tiborcz-féle Elios miatt

politika
2020 február 11., 08:29

Bár az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) súlyos visszásságokat tárt fel az Elios Zrt. által elnyert, uniós forrásból megvalósuló közvilágítási projektek körül, a részletes jelentés nem hozzáférhető a nagyközönség számára. Tiborcz István, a miniszterelnök veje 2015-ben szállt ki az Eliosból, amely többek közt Gyálon is szerződött a közvilágítás korszerűsítésére. 

Az Eleven Gyál nevű civil szervezet szeretne hozzáférni az OLAF-jelentéshez, mert úgy látják, a beruházás óta náluk is sokat romlott a közvilágítás minősége. Az Európai Bizottság azonban megtagadta a jelentés kiadását, mondván, azt csak az érintett ország hatóságának kell kiadniuk, akik utána maguk dönthetnek arról, nyilvánosságra hozzák-e. A magyar kormány pedig úgy döntött, nem teszi. 

A civilek a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével úgy döntöttek, beperlik az Európai Bizottságot a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságon, mert „az európai polgároknak joguk van megtudni, ha a tagállamok kormányai visszaéléseket követnek el az adójukból finanszírozott beruházások során. Különösen a korrupciós ügyek elszenvedőit, a silány közvilágítást kapott gyáliakat nem lehet elzárni az OLAF-jelentésektől” – írja a TASZ közleménye. 

 A magyar hatóságok bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást Elios-ügyben, a kormány pedig kivette a projektek számláit az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból, vagyis nem kérte azok EU-s finanszírozását. Így a beruházás teljes egészében a magyar adófizetők pénzén valósult meg. 

Hogy az Elios 2009-2014 között hogyan szerződött több mint 30 fideszes vezetésű településsel és nyert el összesen 13,5 milliárd forintyi uniós támogatást, azt Plankó Gergő foglalta össze:  

link Forrás