Bipolárisnak és alkoholistának vallotta magát a brit-amerikai férfi, aki a Belvárosban késsel ölt

bűnügy
2020 február 11., 16:11

Szombat hajnalban találtak holtan egy 25 éves férfit Budapesten, a Belvárosban, a Ferenczy István utcában. A férfit megölték, és egy Múzeum körúti lakásban még aznap elfogták a gyanúsítottat, egy 26 éves amerikai-brit állampolgárt.

A Blikk írta meg, hogy az áldozat egy francia férfi, aki 3 napra érkezett Budapestre a születésnapját megünnepelni, a gyanúsított pedig korábban nem találkozott vele, és a tettét azzal indokolta, hogy „rossz napja volt”.

A Budai Központi Kerületi Bíróság március 11-ig rendelte el a gyanúsított letartóztatását. Az ügyészség közölte: a férfi Magyarországon bejelentett lakó-, illetve tartózkodási hellyel nem rendelkezik, büntetlen előéletű. A cselekmény céltalan jellege és előzménynélkülisége, valamint a férfi vallomása alapján feltehető, hogy az indokolatlan agressziója mögött kóros elmeállapot állhat fenn.

A gyanúsított azt mondta, bipoláris zavarban szenved és az USA-ban az alkoholfüggősége miatt kezelik. A védője a bipoláris zavarra hivatkozva kérte a bíróságtól, hogy rendelje el a gyanúsított előzetes kényszergyógykezelését. De a bíróság azt írta: nem áll rendelkezésre olyan dokumentum, ami alapján következtetni lehet arra, hogy a gyanúsított elmeállapota, pszichés betegsége feltétlenül indokolja az orvosi kezelést, azaz az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben történő elhelyezést. Szakértői vélemény nélkül nincs lehetőség az előzetes kényszergyógykezelés elrendelésére sem.