Évszázados fákat irtott ki a vízügy a Tisza mentén, a WWF szerint engedélyük sem volt rá

természetvédelem
2020 február 11., 12:14
comments 118
photo_camera Ez maradt a Tiszaug közeli ártéri ligeterdőből Fotó: WWF Magyarország

Tarvágással irtottak ki egy Tisza menti védett területen álló, idős ártéri ligeterdőt, írja a WWF Magyarország. A civil szervezet szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak nem volt engedélye a kezelésében lévő, kilencven év körüli erdő kitermelésére. Ezt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal által a WWF-nek küldött levélre alapozzák. 

A Tiszaug közelében álló nyárfákat egy hullámtérrendezési koncepció keretében vágták ki, a WWF Magyarország szerint felszámolva a védett feketególyák élőhelyét is. 

„A Magyarországon és az egész Tisza vízgyűjtőn ritkaságnak számító idős, ártéri erdő helyén most Mordorra emlékeztető pusztaság fogadja az ide érkezőt”- írja WWF Magyarország. Az ártéri ligeterdők a leginkább veszélyben lévő erdei élőhelyek közé tartoznak Magyarországon, idős erdőket szinte alig találni a folyószabályozások óta. 

photo_camera Fotó: WWF Magyarország

„A 2020. januárban történt tarvágás felhívja a figyelmet arra, hogy az árvízi kockázatkezelés jelenlegi gyakorlata természetkárosító módszereket is tartalmaz. Az ártéri ligeterdők és a vizesélőhelyek jelentős része a hullámterekre, azaz a folyók menti töltések közé szorultak vissza, az egykori nagy kiterjedésű árterek helyén főként mezőgazdasági területeket hoztak létre. A hullámterek a szabadba vágyó lakosság kedvelt célpontjai, többségük egyben Natura 2000-es vagy országos védelem alatt álló természeti terület, értékes élővilággal. A növényzetre viszont a vízügyi ágazat jellemzően az árvíz levonulását akadályozó tényezőként tekint. Emiatt látszólag elkerülhetetlen, hogy az árvízi védekezés konfliktusban álljon más szempontokkal, a természetvédelemmel vagy a vízmegtartással.”

A WWF Magyarország szerint „a fák kivágásával járó árvízkockázat csökkentése sok esetben nem feltétlenül az emberi élet és a települések megóvását, hanem gyenge minőségű termőföldek védelmét szolgálja. A tiszaugi erdő egy fenntarthatatlan árvízkezelési gyakorlat áldozata”.

 „Ez a helyzet csak akkor rendezhető, ha több teret adunk a folyóknak. Ki kell lépni az árvízvédelmi töltéseken kívülre, irányított módon teret kell adni a folyóknak és a víznek a tájban. Erre van szükség a klímaváltozás szempontjából is, ami hazánkat egyre súlyosabb aszállyal és szárazsággal fenyegeti.”

Kerestük az Országos Vízügyi Főigazgatóságot is, de egyelőre nem válaszoltak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.