Új dinoszauruszfajra bukkantak Kanadában, a neve: halálosztó

ÁLLAT
2020 február 11., 13:13

Új dinoszauruszfaj, a T-rex egy távoli rokonára bukkantak Kanadában, a 8 méter magas őshüllő kb. 80 millió évvel ezelőtt élhetett az észak-amerikai síkságon.

A Thanatotheristes degrootorum – ami a halálosztó görög megfelelője - a Tyrannosaurus rex családjának eddig ismert legrégibb tagja.

„A név, amit választottunk, arra utal, hogy a maga korában ez a faj volt az egyetlen hatalmas testű csúcsragadozó, valóságos halálosztó annak idején, ezért kapta a becenevét Thanatosról, aki a halál görög istene volt”

– mondta el Darla Zelenitsky, a kanadai Calgary-i Egyetem paleobiológusa.

A Jurassic Park című film miatt világhírű T-rex kb. 66 millió éve vadászott az áldozataira, Thanatos legalább 79 millió évvel ezelőtt élt a kutatócsoport szerint.

Körülbelül így nézhetett ki a Thanatotheristes degrootorum
photo_camera Körülbelül így nézhetett ki a Thanatotheristes degrootorum Fotó: Julius Csotonyi/University of Calgary/Royal Tyrrell Museum/AFP

Az egyed maradványaira Jare Voris, az egyetem PhD-hallgatója bukkant rá. Ez az elmúlt 50 évben az első új tyrannosaurida, amit Kanadában felfedeztek – írták a kutatók a Cretaceous Research szaklapban.

„Viszonylag kevés faj tartozik a tyrannosauridák közé. Mivel ők álltak a tápláléklánc csúcsán, ezek az óriási testű ragadozók a növényevő dinoszauruszokhoz képest kevesen voltak” – mondta Zelenitsky, a tanulmány társszerzője.

A kutatók megállapították, hogy Thanatosnak olyan hosszúkás pofája volt, mint a mai Egyesült Államok déli részén egykor élt primitív tyrannosaurusoknak.

A tyrannosaurusok koponyájának alakja régiónként eltérhet egymástól a táplálkozásuk és a korszakban rendelkezésre álló prédaállatok szerint. (MTI)