Visszafogták Mészáros erőművét, hogy ne nőjön még nagyobbra a veszteség

gazdaság
2020 február 11., 04:59

Az utóbbi években Mészáros Lőrinc holdingjába tartozó, az állam által nemrég visszavásárolt Mátrai Erőmű tavaly kevesebb áramot termelt, viszont jóval nagyobb veszteséget hozott össze, mint egy évvel korábban, írja a 24.hu a kisrészvényesek hétfői közgyűlése alapján. Itt ugyanis kiderült, hogy 2019-ben összességében

57 százalékos kihasználtsággal működött az erőmű,egy kérdésre pedig Halmi Tamás leköszönő igazgatósági elnök is elismerte, hogy a tavalyi év nem volt valami sikeres a cégnél. Szerinte egyrészt azért, mert erre az évre esett egy nagy blokk karbantartása, így az hosszabb időre kiesett a termelésből, másrészt megdrágult a széndioxidkvóta, ami veszteségbe döntötte a céget. „Nem volt értelme, csak a mínuszt növeli” - mondta arról, miért nem pörgették a termelést. Az erőmű az MVM Partner megrendelését teljesítette, ennél többre nem is törekedtek. 

A Mátrai Erõmû Visonta közelében.
photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A tavalyi év 77 milliárd forint árbevételt és 5,9 milliárd forint veszteséget hozott az erőműnek. Halmi azért kiemelt egy közel 11 milliárdos beruházást és a naperőmű-értékesítést. „Mint menedzsment, nagyon elégedettek vagyunk, a megkezdett út jó.”

Mészáros Lőrinc holdingja, az OPUS Global Nyrt. két éve vásárolt 72,66 százalékos tulajdonrészt a széntüzelésű erőműben, ami 2015-ben és 2016-ban még 13,6, majd 6,5 milliárd forintos üzleti nyereséget termelt, majd veszteségessé vált. 

Mészáros Beatrix el sem ment a búcsúközgyűlésre

A Magyar Villamos Művek egyelőre titkolja, mennyiért vásárolja vissza Mészárosék tulajdoni hányadát, pedig hétfőn már le is zajlott a csere a vezetőségben. Halmi mellett Mészáros Beatrix, a milliárdos lánya is távozott a felügyelőbizottság éléről, és ott sem volt a közgyűlésen. Az MVM új igazgatósági (Kóbor György, Oravecz Zsolt, Zámbó Balázs, Sipos Sándor) és felügyelőbizottsági tagoakt delegált (Sum János Szilárd, Cseh Tamás Zoltán, Eiterer Antal).