Bécs zöld alpolgármesterének irodája előtt egy 'FCK NZS' tetoválású lányt ábrázoló graffiti fogadja a látogatókat

POLITIKA
2020 február 12., 09:23

Budapest alpolgármestere, Kerpel-Fronius Gábor számolt be arról, hogy egy kétnapos tanulmányútra utaztak Bécsbe, hogy a két főváros működtetésének részleteiről beszélgessenek. 

Az út során röviden találkoztak Michael Ludwig főpolgármesterrel, akivel a lakhatási problémákról illetve a légszennyezettséggel és a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekről beszéltek, majd hosszabban tárgyaltak a zöld alpolgármesterrel, Birgit Hebeinnel, aki többek között a részvételiségért, klímavédelemért, energiatervezésért és közlekedésért felel. 

photo_camera Kerpel-Fronius Gábor és Birgit Hebein Fotó: Kerpel-Fronius Gábor Facebook

És mint Kerpel-Fronius posztjában írja, külön szeretné felhívni a figyelmet az alpolgármester várótermében lévő graffitire, amin többek között egy fiatal lány is látható kertészkedés közben, karján a  a FCK NZS tetoválással, ami a 'fuck nazis' egy jól bevett rövidítése.  

Kerpel-Fronius írt arról is, hogy eddigi külföldi útjai során visszatérő felismerése volt, hogy az előző budapesti városvezetés mennyire merev és távolságtartó volt a nemzetközi kapcsolataiban, ezeket sem politikai, sem szakmai szinten nem erőltették, és hogy mennyire nem tartották fontosnak más városvezetőkkel a személyes kapcsolatok kialakítását. Az alpolgármester szerint ezért Budapest az elmúlt 10 évben nagyon elszigetelődött, és most ezen akarnak majd változtatni. 

A másik felismerése az volt a bécsi út során, hogy döbbenetes különbségek vannak abban, ahogy a két fővárosban az 'okosváros' koncepciójához viszonyulnak: Budapesten is van ugyan ilyen keretstratégia, de sokkal kevesebb a témára delegált munkatárs, és az egész koncepció inkább a megközelítés elvi szintjén mozog, s nem megy le arra a stratégiai szintre, ahonnan az operatív lépések meghatározhatóak lennének.