Daniel, a bájos goldie kiheverte a kudarcot

ÉLET
2020 február 13., 08:37

link Forrás

Felforrtak az indulatok a Twitteren a New York-i Westminster Kennel Club legendás, idén már 144. alkalommal megrendezett kutyakiállítása után. A botrányt az okozta, hogy a versenyt fajtája első képviselőjeként döntőbe jutó közönségkedvenc golden retriever, Daniel helyett Siba, a közönséges óriásuszkár* nyerte.

link Forrás

A rajongók előre jelezték, hogy botrány lesz, ha Daniel veszít. "Ha nem Daniel nyer, zavargunk" - írta egyikük. Jóslata bevált, a verseny után tényleg kitört a lázadás. Egy hozzászóló szerint az, hogy Danielt legyőzhette egy uszkár az "minden, ami ezzel az országgal rossz". Egy megengedőbb lázadó szerint Sibát, az uszkárt ugyan nem kéne megfosztani a címétől, de szerinte az csak a sznobizmus bizonyítéka. "Bizonyos népszerű fajták, mint a labrador, a golden retriever, a beagle és a francia bulldog túl közönséges ahhoz, hogy kutyanagyság lehessen" - vélte.

link Forrás

Ezek után a New York Times újságírói felkerekedtek, és otthonában keresték fel Danielt, hogy megnézzék, hogy viseli a kudarcot.

Mint kiderült, remekül.

"Boldog, hogy itthon lehet és lazsálhat. Ma reggel kotort magának egy szép gödröt a hátsó kertben, aztán belehevert" - mesélte a lap tudósítóinak Tammy Tomlinson, Daniel egyik gazdája.

link Forrás

Neki amúgy nagyon jól esett, hogy a közönség Daniel nevét skandálta. Ugyanakkor szerinte "az Siba estéje volt. Gyönyörű, gyönyörű példánya a fajtájának" - mondta.

Amúgy azt nem lehet állítani, hogy az uszkárok túlreprezentáltak lennének a legendás kutyakiállítás győztesei között. 144 év alatt Siba csupán az ötödik uszkár, ami nyerni tudott, és 1991 óta az első. Igaz, golden retriever pedig még sosem nyert, és Daniel az első, aki egyáltalán bejutott a nagydöntőbe.

*Pontosítás: Mint arra uszkárrajongó olvasónk, Géza kedvesen felhívta a figyelmem, az angol eredetiben szereplő standard poodle kifejezésben a "standard" nem az állat közönségességére utalt, hanem a méretére, amiből négy kategória van, miszerint standard=óriás, medium=közepes, miniature=törpe, toy=toy. Ezúton is köszönöm Gézának a szakszerű segítséget!