Putyin: Amíg én vagyok az elnök, itt nem lesz melegházasság

külföld
2020 február 13., 18:42

Az orosz államfő az ország alkotmányának tervezett módosításával kapcsolatos ülésen elnökölt. A munkacsoportnak jogászok, aktivisták, politikusok, sportolók és a kultúra egyes szereplői is a tagjai. Több résztvevő is saját kezdeményezésekkel állt elő az ülésen, az egyikük például javasolta, hogy az alkotmányban egy férfi és egy nő házasságaként határozzák meg a család fogalmát.

Helyi sajtóbeszámolók szerint Putyin erre azt mondta, hogy ez sértené az egyedülálló szülők jogait, de azt mondta, továbbra is erősen ellenzi az azonos neműek házasságát. Azt mondta:

„Amíg én vagyok az elnök, itt nem lesz egyes számú szülő és kettes számú szülő. Anya és apa lesz.”

Putyin azt mondta, a változtatások csak akkor fognak hatályba lépni, ha az állampolgárok jóváhagyják azokat egy megerősítő népszavazáson.

photo_camera Fotó: Alekszej Druzsinyin/Szputnyik/AFP

A Putyin által január 15-én előterjesztett, az alaptörvény 22 cikkét érintő csomag az orosz alkotmány nemzetközivel szembeni prioritásának meghirdetése mellett konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket és a hatalmi ágak egymáshoz való viszonyát megváltoztató kezdeményezéseket is tartalmaz.

Sok szakértő szerint a kezdeményezések jelentős része azt célozza, hogy Putyin a 2024-ben lejáró elnöki mandátuma után is valamilyen formában megőrizhesse a hatalmát. (MTI)