Senki sem fertőzött a Vuhan-vírus miatt két hetet karanténban töltő Westerdam turistahajón

külföld
2020 február 14., 05:23

Megkezdhették a kiszállást a kambodzsai Kampongszom kikötővárosban pénteken a Westerdam nevű tengerjáró turistahajó utasai, miután két hetet töltöttek a hajó fedélzetén, és öt ország utasította el őket a Vuhan-vírus okozta COVID-19 járványtól tartva.

A hajó 1455 utasa és a 802 fős személyzet közül senki sem fertőződött meg a vírussal.

A Westerdam 2015-ben, a Puerto Ricó-i San Juanban
photo_camera A Westerdam 2015-ben, a Puerto Ricó-i San Juanban Fotó: Wikipedia by Master0Garfield - Own work, CC BY-SA 4.0

A Westerdam csütörtökön futott be Kampongszom kikötőjébe. A hajó a parttól távolabb horgonyzott le, és kambodzsai szakemberek mintát vettek azoktól, akik bármilyen tünetet mutattak, majd az egészségügyi minisztérium közölte, hogy senki sem hordozza a COVID-19 vírusát, ezért engedélyt adtak a fedélzeten lévőknek a kiszállásra. A partra szálló utasokat maga Hun Sen miniszterelnök köszöntötte a mólón.

A hajót üzemeltető amerikai cég, a Holland America Line tudatta, hogy az utasok elszállítására charterjáratokat szerveznek.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet Főigazgatója méltatta Kambodzsát, amiért „példát mutatott nemzetközi szolidaritásból”. (MTI)