Több százan vonultak az utcára Mexikóvárosban egy nő brutális meggyilkolása miatt

külföld
2020 február 15., 14:45

Több száz tüntető vonult utcára Mexikóvárosban pénteken, a kormány és a rendőrség keményebb fellépését követelve a nők elleni, vagy nemi alapú erőszakkal szemben - írja a BBC.

photo_camera Fotó: Manuel Velasquez/Anadolu Agency

A tiltakozást egy fiatal mexikói nő ellen elkövetett brutális gyilkosság indította: a 25 éves Ingrid Escamillát a gyanú szerint a vele együtt élő férfi partnere ölte meg, majd megcsonkította, hogy könnyebben el tudja rejteni a holttestét.

Pénteken az elnöki palota, Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök hivatala előtt összegyűlve a tüntetők - legtöbben nők - azt is követelték, a média tudósítson érzékenyebben az ilyen bűnesetekről.

Az egyik mexikói lap, a La Prensa ugyanis a helyszínelésen készült, az áldozat holttestét ábrázoló rendőrségi fotókat szerzett meg és tett közzé a gyilkosságról, mindezt az újság címlapján azzal a szöveggel: „Kupidó hibája volt”.

A publikálást követően online tiltakozó akció is indult emiatt: internetezők tájképeket, idilli jeleneteket ábrázoló képeket kezdtek feltölteni közösségi oldalakra az #IngridEscamilla taget használva, hogy így ellensúlyozzák a keresőmotorokban a nevére felbukkanó szörnyű képeket.

photo_camera Fotó: PEDRO PARDO/AFP

A pénteki tüntetésen is hangsúlyos volt a mexikói média kritikája: a demonstráció egy pontján a tömeg a La Prensa szerkesztősége elé vonult, és a BBC szerint a tüntetők „legalább egy”, az újság tulajdonában álló furgont felgyújtottak.

Nem Ingrid Escamilláé volt az egyetlen nőgyilkosság, ami felhívta a figyelmet a nők elleni erőszakra Mexikóban. A tiltakozási hullám oka, hogy a mostani eset már a sokadik az elmúlt hónapokban.

Tavaly rekord számú, 3825 nőt gyilkoltak meg Mexikóban hivatalos statisztikák szerint, ami 7 százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest.