Két repülővel menekítették az amerikaiakat a japán partoknál veszteglő járványhajóról

külföld
2020 február 17., 07:42
Szájmaszkot viselő utasok a február 3-a óta vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjáró fedélzetén a jokohamai kikötőben.
photo_camera Szájmaszkot viselő utasok a február 3-a óta vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjáró fedélzetén a jokohamai kikötőben. Fotó: david mareuil/Anadolu Agency

A Diamond Princess fedélzetén tartózkodó összesen mintegy 3700 ember közel tíz százaléka fertőződött már meg a COVID-19 járványt okozó koronavírussal. A japán egészségügyi hatóságok vasárnapi összesítése szerint már összesen 355 fertőzött van az óceánjáró fedélzetén, amely már február 3. óta Jokohama partjainál vesztegel.

A hajó egyik utasa Hongkongban fertőződhetett meg, így robbanhatott ki a járvány a Japánba tartó óceánjárón, amelyen három magyar állampolgár is dolgozik.

A fertőzöttek között legalább negyven amerikai állampolgár is van, őket japán kórházakban kezelik. A hajón összesen négyszáz amerikai lehet, közülük mentettek ki egyelőre nem tudni hányat két repülővel. Őket amerikai légitámaszpontokra szállítják, ahol két hétig elkülönítik őket. Ha valamelyiküknél már a repülőn jelentkeznének a tünetek, már a gépen is lehetőség lesz az elkülönítésükre.

A japán hadsereg autóbusza érkezik a repülőhöz, amivel a Diamond Princess amerikai utasait menekítették ki Japánból.
photo_camera A japán hadsereg autóbusza érkezik a repülőhöz, amivel a Diamond Princess amerikai utasait menekítették ki Japánból. Fotó: Miho Ikeya/The Yomiuri Shimbun

Pontos adatok azért sincsenek, mert a BBC beszámolója szerint több amerikai utas visszautasította a kimenekítést, inkább a hajó fedélzetén várná ki február 19-ét, a karantén hivatalos végét. Egyikükt, Matt Smith ezt azzal indokolna, hogy inkább nem szállna buszra olyanokkal, akik között fertőzöttek is lehetnek. (Via BBC)