Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek

külföld
2020 február 20., 16:37

Megsérült az a brazil szenátor, Cid Gomes, akire gumilövedékkel lőttek rá, miután egy markolóval próbálta meg áttörni azt a kerítést, mely mögött maszkos katonai rendőrök tüntettek Sobral városában. A két lövedékkel is eltalált Gomes kórházba került, állapota stabil, írja a BBC.

link Forrás

A városban hónapok óta tüntetnek és sztrájkolnak a katonai rendőrök, fizetésemelést szeretnének így elérni. Az 56 éves politikus a legutóbbi tiltakozás alkalmával egy markolóval ment neki a kerítésnek, mely mögött a rendőrök álltak, mire több gumilövedéket is kilőttek a járműre. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lőtt a szenátorra.

A brazil törvények alapján a rendfenntartó erők tagjai elvileg nem sztrájkolhatnának, és ezt hagyta jóvá a héten Ceará állam bírósága is, kimondva, hogy a városban tovább tiltakozó rendőrök akár börtönbe is kerülhetnek. Erre válaszul a maszkos rendőrök elbarikádozták a katonai rendőrség támaszpontjának bejáratát, megakadályozva azt is, hogy a nem sztrájkoló rendőrök dolgozhassanak. 

Erre válaszul Gomes szenátor egy ellentüntetést szervezett, és közölte, hogy meg fogja tisztítani az utat, majd öt percet adott a rendőröknek, hogy félreálljanak. Miután ez nem történt meg, megindult a markolóval. 

A szenátor meglövése után a közbiztonságért felelős miniszter, Sérgio Moro bejelentette, hogy szövetségi fegyveres erőket küldenek a városba legalább harminc napra. Cid Gomes testvére, Ciro Gomes befolyásos politikusnak számít Ceará városban. A szenátor tettét elítélte a brazil elnök fia, Eduardo Bolsonaro, szerinte a politikus többek életét veszélybe sodorta a tettével.