Könnyebben terjedhet a koronavírus, mint eddig hitték

külföld
2020 február 20., 05:42

Tizennnyolc koronavírussal fertőzött beteg vizsgálata alapján arra jutott egy kutatócsoport, hogy az új típusú vírus sokkal inkább hasonlít az influenzára, mint más koronavírusokra, például a SARS-ra. Ez azt jelenti, hogy már a tünetek megjelenése előtt átterjedhet egyik emberről a másikra, könnyebben, mint eddig gondolták. 

Az eredményeket a New England Journal of Medicine című folyóiratban publikálták, és a Reuters számolt be róluk. Néhány hete egy kínai nő esete alapján már felmerült, hogy tünet nélkül is terjedhet a koronavírus, a Robert Koch Institute (RKI) kutatói azonban akkor hibásnak találták ezt az elméletet. 

Bár az új fertőzésekről szóló adatok biztatóak, nem világos, hogy ez tényleg a vírus visszaszorulását jelenti, vagy csak az adatgyűjtési módszertan megváltoztatásának köszönhető. 

A gócpontnak számító Hupej tartományban 349 új esetet jelentettek csütörtökön, míg az előző napon 1693-at. A mostani adat a legkedvezőbb január 25-e óta. A halálos áldozatok száma 2100 felett jár, ebből nyolcan haltak meg Kínán kívül. Világszerte több, mint 75 ezer fertőzöttről tudni, az adatokat többek közt itt lehet követni. 

photo_camera Fotó: STR/AFP

Közben Dél-Koreában arra gyanakodnak, hogy egy 61 éves nő terjeszthette el a betegséget egy vallási gyülekezetben, amelynek eddig 23 tagja fertőződött meg koronavírussal. Az utóbbi hetekben több százan találkozhattak vele a templomban.

Két idős utas pedig meghalt a karantén alól szerdán feloldott, Diamond Princess nevű hajón. A japán közszolgálati média szerint mindketten a nyolcvanas éveikben jártak. Az egészséges utasok elhagyhatták a hajót, de odahaza további megfigyelés vár rájuk, Ausztráliában és Hong Kongban kéthetes karantént írtak elő. Összesen 620-an fertőződtek meg a fedélzeten.