London és Washington szerint Oroszország áll a Georgia elleni nagyszabású kibertámadások mögött

külföld
2020 február 20., 20:43

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok az orosz katonai hírszerzést (GRU) vádolta meg csütörtökön azzal, hogy "felelőtlen és arcátlan" kibertámadásokat hajtott végre Georgia (egykoron Grúzia) ellen.

A brit Országos Kiberbiztonsági Központ (NCSC) értékelése szerint majdnem teljes biztonsággal - több mint 95 százalékos valószínűséggel - megállapítható, hogy a GRU felelős azért, hogy 2019 októberében állami, magán és média honlapok ezrei álltak le Georgiában, és kibertámadások értek televíziós csatornákat is, megzavarva adásukat - közölte a brit külügyminisztérium. Az NCSC nem tette közzé jelentését.

"Teljességgel elfogadhatatlan a GRU felelőtlen és arcátlan kibertámadási kampánya a szuverén, független Georgia ellen" - jelentette ki Dominic Raab brit külügyminiszter.
"Az orosz kormány világos választás előtt áll: folytatja ezt az agresszív viselkedésmintát más országokkal szemben, vagy a nemzetközi jogot tiszteletben tartó felelősségteljes partnerré válik" - hangoztatta Raab.

Az ügyről Washingtonban nyilatkozó amerikai hivatali partnere, Mike Pompeo azt emelte ki, hogy ezeknek a támadásoknak a célja ellentétek szítása, bizonytalanság teremtése és a demokratikus intézményrendszer aláásása volt. "Ez a cselekedet ellentmond Oroszország próbálkozásainak, hogy alátámassza állítását, miszerint felelősségteljes szereplő a kibertérben", ezzel szemben "folyamatosan felelőtlen viselkedésmintát mutat az orosz GRU kiberműveleteivel, amelyek egy sor ország ellen irányulnak" - tette hozzá Pompeo.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint a történtek hátterében a GRU 74455-ös különítményként vagy más néven Sandwormként ismert Különleges Technológiák Főközpontja áll.

Pompeo emellett az Egyesült Államok segítségét ígérte Tbiliszinek a kiberbiztonság javításához, hogy ellen tudjon állni "a kibertér rosszindulatú szereplőinek".

A georgiai külügyminisztérium közleménye szerint a kaukázusi ország partnereivel Tbilisziben végrehajtott vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy a számítógépes támadásokat az orosz fegyveres erők vezetése tervezte és hajtotta végre. "Georgia elítéli ezt a nemzetközi szabályokat és elveket sértő kibertámadást" - olvasható az állásfoglalásban.

A lengyel kormány aggodalmát fejezte ki a Georgia ellen elkövetett kibertámadások miatt, egyben közölte, hogy csatlakozik a brit-amerikai állásfoglalásokhoz, miszerint az orosz hírszerzési szervek tehetők felelőssé a történtekért. "Lengyelország megingathatatlanul támogatja Georgia szuverenitását és területi épségét, illetve euróatlanti csatlakozással kapcsolatos törekvéseit. Uniós és NATO partnereinkkel együtt készek vagyunk folytatni együttműködésünket Georgiával, hogy erősebbé tegyük a kiber- és hibrid fenyegetésekkel szemben" - áll a lengyel külügyi tárca közleményében.

Tavaly októberben és novemberben kibertámadások érték az Imedi georgiai kereskedelmi televíziót, valamint az ugyanabba a médiaholdingba tartozó Maestro és a GDS csatornát is.

A georgiai rendőrség október végén jelentette be, hogy nagyszabású kibertámadás ügyében nyomoznak: állami, magán és média honlapok ezrei álltak le, miközben a főoldalukon Miheil Szaakasvili volt elnök képe jelent meg, kezében egy táblával, amelyen az állt: "Visszatérek".

A célba vett internetes oldalak között volt az elnöki hivatal és több önkormányzat honlapja is.

A 2008-ban Dél-Oszétia szakadár területe miatt Grúzia és Oroszország rövid háborút vívott, amelyben az orosz haderő néhány nap alatt térdre kényszerítette a grúz hadsereget. Akkor a jelenleg külföldön élő Szaakasvili volt az ország elnöke, s azzal vádolta Oroszországot, hogy több ezer internetes oldal ellen kalóztámadást hajtott végre. A Kreml tagadta a vádat. (MTI, BBC)