Megsültek a kagylók Új-Zéland partjainál

ÁLLAT
2020 február 20., 08:21

Több százezer kagyló főtt halálra a tengerben Új-Zélandnál, a kutatók szerint a klímaváltozás miatt, írja a The Guardian.

A tömeges kipusztulást egy szokatlan hőhullám és az aszály okozta, amik közvetlen kapcsolatban állnak a klímaváltozással és egyre inkább veszélyezteti a tengeri állatokat, főleg a sebezhető kagylóféléket. Új-Zélandon 40 napja nem esett eső, ami rekordnak számít az országban.

A jelenséget egy helyi lakos, Brandon Ferguson vette észre a Maunganui Bluff partnál, aki le is videózta a halott kagylókat.  

Ferguson szerint mindent beborított a halál szaga, és szörnyű volt nézni, ahogy a kagylók szenvedtek a hőségtől, de tudták, hogy csak rosszabb lesz nekik, ha megérintik őket.   

Az aszály miatt a sekély víz nagyon könnyen fel tud melegedni, így főhettek meg a kagylók is, amiknek egy részét a sirályok és más tengeri állatok elfogyasztották, egy másik részüket viszont a dagály mosta a partra.

Az Aucklandi Egyetem kutatója, Andrew Jeffs szerint a klímaváltozás hatására teljesen meg fog változni a tengeri élőlények egész közössége, mert az apály területeken már most túl meleg a víz, de a jövőben csak a legszívósabb állatok fognak ott túlélni. 

Korábban Kalifornia partjainál főttek meg a kagylók a nyári nagy melegben.