A kormány elkezdett dolgozni az elektromos rollerek szabályozásán

közlekedés
2020 február 21., 19:26

A bérelhető és bárhol otthagyható elektromos rollerek tavaly nyáron kezdték nagy tömegben elárasztani az utcákat. Ezzel leginkább az amúgy is zsúfolt járdákat foglalták el, így mind egy helyben állva, mind a gyalogosok között száguldozva is képesek idegesíteni a budapestieket. (Erre egyébként egy külön tematikus Insta-oldal is indult.) Úgy látszik, lassan a kormány is reagál a helyzetre. 

A legtöbb konfliktust az okozta, hogy a KRESZ alapján nem volt egyértelmű, hogy a 20-25 km/órával közlekedő e-rolleresek egyáltalán gyalogosnak minősülnek-e, míg tavaly novemberben a belügyminiszter ki nem mondta, hogy „az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni”. Vagyis elvileg nem közlekedhetnének velük a járdán, a gyalogosok között. De az a miniszteri válaszból is kiderült, hogy a szabályozást egyértelműsíteni kell. Közben több belvárosi kerületnek is korlátozásokat kellett bevezetnie az utcákon szétdobált rollerek miatt. 

photo_camera Fotó: Limetemető/Instagram

Most a jobbikos Farkas Gergely kérdésére, hogy mikorra várható az e-rollerekre vonatkozó széles körű szabályozás, Schanda Tamás államtitkár azt válaszolta:

„Az elektromos meghajtású rollerek közúti forgalomba történő részvételére vonatkozó szabályozás előkészítése megkezdődött.”Hozzátette, hogy az előkészítés során az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyeztet az érintett szakmai és társadalmi szervezetekkel is.