A Szent Pál székesegyházban akarta felrobbantani magát egy iszlám hitre áttért, radikalizálódott brit nő

külföld
2020 február 22., 08:36

Öngyilkos pokolgépes merényletet tervezett a londoni Szent Pál székesegyházban, ismerte be Safiyya Shaikh a bíróságon. A 36 éves Shaikh Michelle Ramsden néven született, 2007-ben tért át az iszlám hitre.

Safiyya Shaikh (született Michelle Ramsden) karácsonykor vagy húsvétkor akarta magát felrobbantani a londoni Szent Pál székesegyházban.
photo_camera Safiyya Shaikh (született Michelle Ramsden) karácsonykor vagy húsvétkor akarta magát felrobbantani a londoni Szent Pál székesegyházban. Fotó: Metropolitan Police - közkincs

A nőt 2019 októberében tartóztatták le hónapokig tartó titkos akció végén, mely során két, magát szélsőségesnek és házaspárnak kiadó titkosügynök épített vele kapcsolatot.

Shaikh 2007-ben muszlim szomszédjai kedvessége hatására tért át az iszlám hitre, de később elszigetelődött és tagadni kezdte az iszlám hit fő áramlatát. Egyre inkább az ISIS és más dzsihádista csoportok szélsőséges ideológiájának hatása alá került, 2016-tól már nem is járt mecsetbe. Szélsőséges posztjai miatt a brit kormány Prevent terrorizmusmegelőző programja is felfigyelt rá.

A brit elhárítás, az MI5 olyannyira veszélyesnek tartotta, hogy teljes megfigyelés alá vonták, és fedett ügynököket állítottak rá. Shaikh velük két hónap alatt nagyon szoros kapcsolatba került. Titkosított üzenetküldőn kommunikált velük, ezen számolt be terveiről.

"Sokat akarok öni. Egy templomot akarok megcsinálni, mondjuk karácsonykor vagy húsvét is jó, többet gyilkolni" - írta nem túl kifinomult nyelvezettel. A Szent Pál székesegyház képét is elküldte azzal, hogy "ezt a helyet biztosan meg akarom csinálni. Bombát szeretnék és lőni, amíg meg nem halok. Nagyon szeretném lerombolni azt a helyet és a kaffirokat [hitetlenek] ott".

Egy hétre rá el is látogatott a székesegyházba, ahonnan videót küldött a két ügynöknek azzal, hogy "a kupola alatt fogom a bombát. Valamit a szállodában is akarok, aztán a templomban, aztán ölni, amíg meghalok".

Az ügyészség vádjai szerin ezután két táskát adott át az egyik ügynöknek, hogy azokba rejtsenek pokolgépeket.

Shaikh rendőrségi vallomásában elismerte a szélsőséges anyagok terjesztését és a bombatámadás tervét, bár azt mondta, hogy talán nem vitte volna végig a tervét. A bíróságon terrortámadás előkészítésében és terrorista irodalom terjesztésében vallotta magát bűnösnek. A bíróság május 11-én hoz majd ítéletet ellene. (Via BBC)