Exit poll: Hamburgban a szociáldemokraták nyertek, az AfD kiesett a tartományi parlamentből

külföld
2020 február 23., 16:36

A kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Hamburgban vasárnap tartott helyi törvényhozási választáson, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt pedig öt év után búcsúzik a tartományi parlamenttől (Bürgerschaft), ezt mutatja a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye.

Az SPD hamburgi eredményváróján örülnek az exit poll-adatoknak.
photo_camera Az SPD hamburgi eredményváróján örülnek az exit poll-adatoknak. Fotó: Axel Heimken/dpa/AFP

Az országos köztelevíziók (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések alapján az SPD a szavazatok 37,5-38 százalékát szerezte meg. A második helyen a Zöldek végeztek, a szavazatok 25,5 százalékával, így a következő öt évben is az SPD és a Zöldek koalíciója vezetheti a tartományi rangú északnémet kikötővárost, és várhatóan kétharmados többségük lesz a Bürgerschaftban.

A törvényhozás harmadik ereje a Kereszténydemokrata Unió (CDU) lehet, 11-11,5 százalékkal. Az SPD-től balra álló Baloldal a szavazatok 9-9,5 százalékát gyűjtötte össze. A CDU-tól jobbra álló AfD 4,7-4,8 százalékos eredménnyel végzett. A bejutási küszöb 5 százalék. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) éppen ennyit, a szavazatok 5 százalékát szerezhette meg. (MTI)