Megtiltják az idegenvezetőknek, hogy bazári majomként mutogassák a turistáknak az amszterdami prostituáltakat

turizmus
2020 február 23., 11:48

Hamarosan új szabályok lépnek életbe Hollandia fővárosában, melyekkel a túlturizmus és a bűnözés ellen próbál védekezni a város. Ezentúl a vezetett városnéző túrák ki lesznek tiltva Amszterdam híres-hírhedt piroslámpás negyedéből, és bár a turisták egyénileg bemehetnek, de annak vége, hogy az idegenvezető beáll az ablakban magát kínáló prostituált elé, és úgy mutogatja, mint egy cirkuszi látványosságot. A városvezetés azt is fontolgatja, hogy a jövőben betiltják, hogy a turisták marihuánát vásárolhassanak a coffee shopokban. Az új szabályokkal a túlturizmust próbálják megfékezni, ami sok más európai nagyvároshoz hasonlóan Amszterdamot is egyre jobban sújtja. 

A Washington Post arról ír, a piroslámpás negyedet érintő új rendelkezés áprilisban lép érvénybe. Amszterdam polgármester-helyettese, Victor Everhardt múlt héten közleményt adott ki, melyben azt írja, „tiszteletlenség a szexmunkásokat turistalátványosságként kezelni”.

2019. március 29., turisták Amszterdam piroslámpás negyedében
photo_camera 2019. március 29., turisták Amszterdam piroslámpás negyedében Fotó: Peter Dejong/AP

Az AP hírügynökség szerint naponta 115 turnust vezetnek a negyedbe, és a kihasznált szexmunkásokat a turisták rendszeresen zaklatják és beleegyezésük nélkül fotózzák. Everhardt abban reménykedik, az intézkedés nyomán kevésbé lesznek zsúfoltak a város történelmi utcácskái, és a turisták kevésbé zavarják majd a helyi lakosokat és vállalkozásokat. 

Azonban Amszterdam lakóit nemcsak a prostituáltakat megbámulni kívánó turisták idegesítik egyre jobban. Mivel a város Európa fűparadicsomának számít, rengeteg látogató kimondottan azért keresi fel a várost, mert szívni akar a coffee shopokban.

Ezek az üzletek eddig gyakorlatilag bármiféle hatósági háborgatás nélkül üzemelhettek, mert a turisták rengeteg pénzt hoztak a városnak, és működésüknek köszönhetően szinte teljesen eltűntek az illegális dílerek. Megjelentek viszont az értelmezhetetlen állapotig kikészült turisták.

Femke Halsema, a város polgármestere készíttetett egy felmérést, mely szerint a nemzetközi turisták harmada mondta azt, hogy kevésbé valószínű, hogy Amszterdamba látogatna, ha ki lennének tiltva a coffee shopokból. Ugyanebből a felmérésből derült ki, hogy a brit turisták mintegy fele inkább más városba menne, ha nem vehetnének legálisan füvet Amszterdamban, és az összes látogató 10 százaléka mondta azt, hogy ez esetben soha többé nem tenné be a lábát az országba. 

A polgármester arra készül, idén még egy felmérést készíttet, hogy pontosan lássák, hogyan tudnák elérni, hogy a turisták fő érdeklődési köre ne a kannabisz legyen, illetve hogy a város kevésbé legyen vonzó a szervezett bűnözés számára - erről a Guardian írt nemrégiben. 

Amszterdamban alig több mint egymillió ember él, de a városba évente közel 20 millió turista érkezik. A helyiek gyakorlatilag többet találkoznak turistákkal, mint egymással, és a hétköznapi életüket is megnehezíti az állandó tömeg.

Amszterdam, Mickey egér
photo_camera Amszterdam, Mickey egér Fotó: Erhan Demirtas/NurPhoto

Az NPR 2018-ban készített riportot egy 59 éves férfival, aki negyven évvel korábban, diákként érkezett a városba, és azóta is ott él német feleségével. Bert Nap a kanálisoknál, a piroslámpás negyednél lakik, ami nagyon megváltozott az elmúlt évtizedben. A negyed korábban békés hely volt, ahol a bordélyokban dolgozó prostituáltak és a helyi lakosok barátságban éltek, Nap kislánya iskolába menet szomszédként köszöntötte a bordélyokban dolgozó nőket. Mára azonban a turistáknak köszönhetően élhetetlen lett a környék. 

A férfi beszámolója egy átlagos éjszakai balhéról bizonyára ismerős lehet a budapesti bulinegyed lakóinak is. 

Egyik éjjel fiatal, részeg brit fiatalok hangoskodtak háza előtt, amit elunt, és kinyitotta az ajtót, hogy rájuk szóljon. A turisták mindegyike Elvisnek volt öltözve, természetesen legénybúcsút tartottak. Nap megkérdezte őket, hogy miért nem otthon viselkednek így, mire azt a választ kapta, hogy „megvesszük az utcáitokat, fizetünk érte. Költözz el, élj máshol!”. 

De Nap nem akar elköltözni, és azt sem akarja, hogy reggelente, amikor kilép a háza ajtaján, emberi ürülékbe, vizeletbe lépjen, és azt sem, hogy éjjelente üvöltve énekeljenek a részeg turisták az ablaka alatt. Nap attól is kivan, hogy ma már nem a pékségekből áradó kenyér illata érezhető az amszterdami utcákon, hanem a sztónerek kedvenc étele, a nutellás gofri émelyítő szaga terjeng a levegőben. 

Amszterdam korábban is tett már lépéseket a túlturizmus megfékezésére, felemelték a hoteleket és más szálláshelyeket érintő adókat, kitiltották a beer bike-okat, és a fenntartható turizmus jegyében arra biztatják a turistákat, ne ugyanazokat a látványosságokat keressék fel, amelyeket az átlagturista, vagy a csoportok, hanem fedezzék fel a város más szépségeit, vagy látogassanak el a városhatáron túlra is.

2018 májusában az Amsterdam Marketing kampányt indított, melyben kimondottan az állatként viselkedő fiatal turistákat igyekeznek megszólítani, és emlékeztetni őket arra, hogy Amszterdam nem játszótér, hanem egy nagyon szabad, toleráns történelmi város. 

2014 novemberében felirat figyelmezteti a turistákat, hogy rendkívül veszélyes kokaint árulnak számukra, ne vegyék meg.
photo_camera 2014 novemberében felirat figyelmezteti a turistákat, hogy rendkívül veszélyes kokaint árulnak számukra, ne vegyék meg. Fotó: Peter Dejong/AP


Nem érték be azonban a finom nógatással, bejelentették, hogy nagyon komoly büntetésekre számíthatnak a szabálysértők. A nyilvános vizelés 140 euróba fájhat (tegyük hozzá, hogy Budapesttel ellentétben Amszterdamban rengeteg nyilvános vécé van), ugyanennyit kell fizetni szemetelésért vagy az éjszakai hangos éneklésért. A kampányban simán megnevezik, kiket akarnak megszólítani: elsősorban a Hollandia más részeiről és a Nagy-Britanniából a városba érkező, csak bulizni akaró 18-34 év közötti férfiakat.

Amszterdam alpolgármestere hasonló nyíltsággal fogalmazott: 

„Végül is elég egyszerű. Ha csak azért - és csak azért - jössz Amszterdamba, hogy lerészegedj és beszívj, ne gyere.”

link Forrás