30 kilós pontyot köröz a Nébih

ÁLLAT
2020 február 24., 15:37
comments 84

A horgászok segítségét kéri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata egy, korábban a Gyékényesi kavicsbánya-tavakból többször megfogott ponty jelenlegi élőhelyének maghatározásában - írják a Nébih honlapján. Erről a halacskáról volna szó:

A gond az, hogy a pontyot több alkalommal kifogták és visszaengedték 2017-ben a Gyékényesi kavicsbánya-tavaknál, de 2018-ban meg már egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei halastóból fogták ki, és képet is készítettek róla, de hogy pontosan melyik halastóról van szó, azt nem lehet biztosan megállapítani. A Nébih által felkért szakértő ugyanakkor megállapította, hogy ugyanarról a pontyról van szó, valaki tehát ellophatta.

A Nébih kér minden horgászt, aki úgy gondolja, 2018-ban vagy azután valahol ezt a halat fogta ki, hogy jelentkezzen náluk, ha lehet, képpel, ezzel segítve a hatóságot a hal jelenlegi tartózkodási helyének beazonosításában.

„Egy 30 kg egyedsúlyú ponty egyed felnevelése a halgazdálkodásra jogosult több évtizedes munkája, feketepiaci értéke éppen ezért 700-800.000 Ft. Minden természetet, horgászatot szerető ember érdeke, hogy nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeink halállománya fennmaradjon. Az ÁHSZ célul tűzte ki a horgászattal-halászattal kapcsolatos feketegazdaság felszámolását, ebben kérjük most a horgászok segítségét” - írja a Nébih.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.