Fürjes Balázs: A kormányzati Budapest Fejlesztési Központ kiírta az 5-ös metró első ütemének tervezésére szóló tendert

Budapest
2020 február 24., 09:20

Nyílt európai uniós közbeszerzéssel indul a HÉV-közlekedés teljes megújítása és bővítése, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ kiírta az úgynevezett 5-ös metró első ütemének tervezésére szóló tendert, jelentette be a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára hétfőn az MTI-nek. Fürjes Balázs hozzátette: a fővárosi önkormányzattal még Tarlós idején 2018 novemberében egyeztetve döntött a kormány az előkészítés megkezdéséről és arról, hogy a fejlesztést a 2021 és 2027 közötti európai uniós forrásokból valósítsák meg Budapesten és az agglomerációban.

"A következő évtized legjelentősebb, a legtöbb budapesti és agglomerációs lakos közlekedését segítő HÉV-fejlesztések tervezőjét a legnagyobb versenyt biztosító, legnyíltabb közbeszerzési eljárásban" választják ki,

mondta Fürjes. "A HÉV-ek felújítása és fejlesztése, távlatosan az északi és a déli HÉV-ek Duna alatti összeköttetését jelentő úgynevezett 5-ös-metró gyorsabbá, kényelmesebbé, átszállásmentessé teheti hetente akár egymillió utas közlekedését, csökkenti a dugókat az utakon, javítja a budapesti levegőminőséget," állította az államtitkár. (MTI)