Hihetetlen: egy erősen túlkoros magyar általános iskolás fejtette meg az adidas Superstar titkát!

hirdetés
2020 február 24., 12:44
ad

Újabb mérföldkőhöz érkeztünk: már több mint ötven éve próbálják megfejteni a divatügyi okoskodók, hogy miért pont a gumiorrú adidas Superstarból lett akkora durranás, amekkora.

Mármint ebből a kosárcipőként piacra dobott, de hamarosan általános divatkiegészítővé vált izéből, amit születésekor még edzőcipőnek hívtak - bár már akkor sem edzett benne senki -, aztán sportcipőnek, ma meg leginkább talán sneakernek:

Lelövöm a poént: én tudom, hogy miért!

A konyhaszociológusok a Superstart elsőként használó menő amerikai kosarasokra meg az első rapperekre mutogatnak. De a kosarasok meg rapperek sokkal több olyan divatkiegészítőt, hordtak, amikből nem lett fél évszázadot túlélő divat, mint amikből igen, gondoljunk csak a Mercedesek orráról letört jelvényekre vagy a csillogó kezeslábasokra.

A “mindig a legegyszerűbb elmélet az igaz” taxisbölcsességét pufogtató lelki személyszállító kisiparosok szerint a Superstarból azért lett, ami, azért, mert minden menő, ami gumiorrú. Ha az ember belegondol az ormányos medvébe

a tacskóba

és a tapírba,

Fotónk csak illusztráció, a debreceni állatkert tapírkölyke látható rajta
photo_camera Fotónk csak illusztráció, a debreceni állatkert tapírkölyke látható rajta Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

már-már a hiénáknak adna igazat.

De én, mint említettem, tudom, mi az igazság, ugyanis személyesen ott voltam. Na nem a Superstart tervező németországi adidas-laborban 1969-ben, hanem jó tíz évvel később a Práter utcai általános iskola felső tagozatában. Vagyis az egyik olyan helyen, ahol a nyugati fogyasztási kultúra betört a keleti blokkba. Hogy miért pont ebben a józsefvárosi, az akkori idők szép kifejezésével élve proliiskolában tört be?

Egy személy és egy vendéglátós szubkultúra miatt. A személy a V. Zsolti apukája volt, aki állítólag krupié volt egy nyugati kaszinóban. Mivel senki nem tudta, mit jelent az, hogy krupié és meg sem merte kérdezni, ez annak ellenére rendkívüli tekintélyt kölcsönzött neki, hogy személyesen sose látta senki. Az nemkülönben, hogy időről időre elképesztő, varázslatos dolgokat küldött a Zsoltinak ajándékba.

  • Olyan négygombos kvarcórát, amin volt lövöldözős űrjáték kis mínuszjelekből.
  • Kétkazettás, gyorsmásolós magnót.
  • És egy pár gumiorrú adidas Supestar edzőcipőt.

A szubkultúra pedig a vendéglátós cigányzenészeké volt, akik közül egy rakás család lakott a VIII. kerület Nagykörúton éppen csak kívül eső részén. Akkoriban elképesztően ment a cigányzene, ezért mi erős tíz évvel előbb láttunk állítólagos arany Rolexet, mint a legelső Kínába eljutó magyar turisták. A muzsikus családból származó osztálytársaink nemcsak gazdagok voltak, de popzeneileg is igen tájékozottak. Ők mesélték el, hogy van Amerikában egy elképesztően menő roma csávó, a Kurtis Blow, aki pont olyan cipőben breakel, mint a V. Zsolti.

Mindez természetesen irányította a figyelmünket a Superstarra, de a totális áttöréshez önmagában nem lett volna elég. Ahhoz az kellett, hogy a Superstar a kommunizmus megtestesült tagadása, egyben a menőség verhetetlen szimbóluma legyen.

Na de hogyan képes erre egy sima edzőcipő, legyen bármilyen fifikás a dizájnja?

A végén persze megint a taxisoknak van igaza: a gumiorra miatt. Akkoriban ugyanis annyira szegény volt mindenki, hogy nem tellett minden évben új tornacsukára, a szocialista gumiipar pedig annyira elmaradott, hogy a tornacipőnknek általában a kissé gumírozott orra vásott el először. Ami azért nem volt tragédia, mert olyan gyorsan nőtt a lábunk, hogy addigra úgyis szorított a dorkó. A problémahalmazt a korai nyolcvanas évek magyar anyái radikális egyszerűséggel oldották meg: fogták a nagyollót és teljesen kivágták a gumit a tornacipő orrából, amit az ember így még egy egész évig hordani tudott, mindaddig, míg a lábujjai le nem nőttek a talajig. Mivel a bőrfoci akkoriban ritkább volt a világútlevélnél is, a beavatkozás még az osztályok közötti focimeccseken sem okozott problémát, mert azokat puha gumilabdával játszottuk, így lövéskor sem törtek le az ujjaink.

A módszer szellemes volt ugyan, de tagadhatatlan kissé megalázó is.

Az adidas Superstar a hatalmas gumiorrával pedig nem volt más, mint a nyomorult tornacipőink mennyei ellentéte, maga az öltözőszagú menőség.

Akit ilyen élmények értek kiskorában, az nem csoda, ha élete végéig a Supestar rajongója marad.

Hogy bárki más miért hord máig Superstart? Na, azt el sem tudom képzelni!

***

Ha hozzám hasonlóan te is nagy Superstaros vagy, itt egy neked való esemény. Az adidas február 27-én az amerikai gimis bálok hagulatát felidéző Superstar bált, vagy ha úgy tetszik bált rendez a Bertalan Lajos utcai BME Sportközpotban. A zenén-táncon felül mindenféle vicces csoportos programokkal. Ha szeretnél részt venni, látogass el egy Playersroom üzletbe és mindenre fény derül!